• Domov
  • Novinky
  • Plastická chirurgie na Praze 1 nabízí více, než jen péči o krásu

Plastická chirurgie na Praze 1 nabízí více, než jen péči o krásu

Historie plastické chirurgie v Čechách sahá až do dob první světové války. Prvním předchůdcem plastické chirurgie na Praze 1 bylo oddělení plastické chirurgie v Nemocnici na Královských Vinohradech, které se podařilo otevřít v roce 1937. Již za Rakouska-Uherska ale profesor Vincenc Czerny provedl zřejmě první plastiku prsou na světě.

Od té doby uběhlo hodně vody a plastická chirurgie prošla řadou vývojových změn. Nemocniční odděleni se od svého originálního poslání léčby popálenin způsobených válečnými poraněními úspěšně transformovalo do komplexnějšího celku, poskytujícího služby nejen dámám snících o vábných vnadách, ale také celé řadě pacientů sužovaných nejrůznějšími formami rakoviny, nebo třeba jedincům trpících chronickou formou chrápání.

Obsah

Česká plastická chirurgie vlastně odstartovala v rumunském Temešváru

Pionýrem plastické chirurgie u nás se stal akademik František Burian, který v průběhu první světové války otevřel první stanici plastické chirurgie v Temešváru. Jeho nebývalý talent a zručnost mu do budoucna vynesly světové uznání. Ještě před otevřením zmiňované vinohradské kliniky se mu v roce 1932 (společně s doktorem Arnoldem Jiráskem) podařilo dosáhnout uznání plastické chirurgie jako samostatného oboru. V tehdejším Československu to bylo jako v první zemi na světě. Brzy na to byl obor oficiálně přednášen na Univerzitě Karlově.

Ze stanice v rumunském příhraničním městě k pětici univerzitních klinik

Od prvni světové války udělala naše republika dechberoucí pokrok a v současnosti se pyšní pěti univerzitními klinikami plastické chirurgie na kterých se tento vědní obor přednáší studentům fakult lékařských. Tři z nich se nacházejí v hlavním městě pražském a dvě v moravské metropoli Brně.

I. Klinika plastické chirurgie 3.LF UK a FN Královské Vinohrady.

II. Klinika plastické 1. LF UK a FN na Bulovce.

III. Klinika popáleninové medicíny 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

IV. Klinika popálenin a a rekonstrukční chirurgie Masarykovy univerzity v Brně.

V. Klinika plastické a estetické chirurgie Masarykovy univerzity v Brně.

Plastická chirurgie je atestačním oborem od roku 1966 a po vstupu České Republiky do Evropské unie se stala základním oborem s jednostupňovou atestací.

Prvotřídní péče dnes nemusí být jen pod záštitou lékařských fakult

Vědeckotechnický rozvoj, komercializace daného oboru, zvýšená dostupnost technologie a entusiasmus mladých absolventů způsobila v jednadvacátém století boom a plastická chirurgie už dávno není jen doménou lékařských fakult. Nejen Praha a Brno, ale i například Ostrava, Olomouc, Liberec či Plzeň mají ve svých městských částech soukromé kliniky, které nabízejí široké škály nejrůznějších zákroků. Na jejich webových stránkách se dozvíte nejen o nabídce prováděných zákroků, ale také o tom kolik mají operačních sálů. Zda-li se jedná o sály superseptické (pro zákroky v přísných sterilních podmínkách) nebo jen “běžné” zákrokové sály, kde se provádějí jednodušší laserové zákroky.

Laserem proti chrápání

Mezi ty jednodušší laserové zákroky se řadí odstranění i takového neduhu jakým je chrápání. Operace trvá neuvěřitelně krátkých patnáct až dvacet minut a je podle slov odborníků šetrná k buněčné tkáni. Laserovým paprskem se (po lokální anestézii) upraví tvar čípku a měkkého patra v dutině ústní. Následná rekonvalescence je individuální, nezabere však déle než pět až deset dní. Její průběh se dá přirovnat k onemocnění angínou.

Komplexní věda, nikoliv salón krásy.

Po téměř století trvajícím vývoji, oddané práci chirurgů a nepřeberném množství hodin strávených výzkumem není plastická chirurgie pouze monopolem na zkrášlování dámských vnad. Nikdy to vlastně ani nebylo jejím trendem. Hlavním posláním již od dob první světové války byla a zůstane pomoc na poli medicínském. V počátcích se jednalo o poranění válečná (např. popáleniny nebo amputace), v jednadvacátém století mluvíme třeba o pacienty trpících chronickými vadami žaludeční stěny, kterou je třeba vyměnit. Jedná se o komplexní vědu, která úspěšně přispívá třeba i k boji proti nejrůznějším typům rakovinových onemocnění. Operační sály plastické chirurgie nejsou jen obyčejné salóny krásy!

Slavomír Dušek