Vyplatí se vytápět zkapalněným plynem?

Pokud hledáte efektivní, bezpečný a přitom cenově dostupný zdroj vytápění, je zkapalněný plyn správný směr. Jak zásobník s LPG, tak malá láhev jsou dokonalou alternativou k zemnímu plynu ze sítě, která nemusí být dostupná vždy a všude. Zjistěte, zda se vytápění plynem z lahve vyplatí v každém případě, a kdy tomu tak být nemusí?

Zásobník na plyn pro vytápění – kdy to za to stojí?

Pokud jde o zásobník na plyn pro vytápění domu, cena může budit Vaše pochybnosti pouze zpočátku. Tato investice vyžaduje instalaci speciálního systému s plynovým zásobníkem a celé přípojky. To jsou poměrně vysoké náklady, avšak pozdější nízká provozní cena tohoto systému vytápění je rychle vynahradí. Je to přitom bezpečné a efektivní řešení pod podmínkou, že budete dodržovat nejzákladnější pravidla spojená s využitím LPG.

Láhev či zásobník se zkapalněným plynem nevyžaduje moc místa a snadno se přepravuje (pouze
a jedině ve svislé poloze). Důležité je, že LPG je obecně snadno dostupný, proto dává vytápění plynem ze zásobníku záruku nepřetržitých dodávek tepla tam, kde ho potřebujete.

Spalování zkapalněného plynu nevede ke vzniku škodlivých látek ani nepřispívá k většímu hromadění prachu v ovzduší.

Náklady na vytápění zkapalněným plynem

Pokud zvažujete, jaký systém vytápění zvolit pro nově vznikající dům, určitě přemýšlíte o nákladech jak na samotnou investici, tak na pozdější provoz. V tomto kontextu je dobré připomenout, že na počátku roku 2023 se cena zkapalněného plynu pohybovala od 2,30 až do 2,70 PLN za litr. I když je to trochu více než v předcházejícím roce, plyn stále zůstává jedním z nejrentabilnějších topiv.

Důležité je, že zásobník s LPG nemusíte hned kupovat. Stejné dobré a cenově výhodné řešení je jeho pronájem. Bez ohledu na to, pro co se rozhodnete, nezapomeňte zajistit pro zásobník dostatečný prostor, příjezdovou cestu a odpovídající vzdálenost od ostatních objektů na pozemku. V případě vytápění zkapalněným plynem je technologie stejně impozantní jako u jiných zdrojů tepla. Vybavení zásobníku automatickým monitoringem spotřeby plynu a úrovně naplnění pomáhá doplňovat zásoby paliva s dostatečným předstihem.

Slavomír Dušek