• Domov
  • Novinky
  • Výkup aut za hotové – na co se připravit, s čím počítat a jak jej provést?

Výkup aut za hotové – na co se připravit, s čím počítat a jak jej provést?

Pořízení nového automobilu je jistě na jedné straně radost, pokud jsme však vlastníky staršího automobilu, obvykle je třeba řešit, co s ním a přichází zároveň starosti – mnohdy se však lze obrátit na výkup aut za hotové. Vykoupení automobilu bazarem s sebou přináší mnoho výhod a usnadnění starostí.  Důkazem může být zvyšující se podíl prodeje ojetých vozů. Následující článek je určen všem vlastníkům motorových vozidel, kteří se chtějí svého starého zbavit a zároveň se chtějí vyhnout nepříjemnostem spojeným¨s prodejem, nebo potřebují z jakéhokoli důvodu okamžitě finanční prostředky. Budou nastíněny výhody, které jsou s výkupem spojeny, a zároveň uvedeme rady, co si k tomuto úkonu připravit.

Obsah

Výkup aut za hotové nebo soukromý prodej?

Právě soukromý prodej je nejčastější variantou k výkupu aut, který poskytne autobazar či jakákoli jiná firma. Nejpádnějším argumentem pro soukromý prodej je obvykle cena, kterou si určíme na inzerátu, jenž sami vytvoříme. Vystavujeme se tím však mnohým rizikům. Jednak můžeme naše staré vozidlo nadhodnotit, a bude tedy několik týdnů viset na internetových portálech a pro nedostatek zájmu budeme muset stejně jít s cenou dolů a prodej se protáhne na několik měsíců či let. Může se však stát i to, že jsme automobil podhodnotili a proděláme. Jaké jsou tedy výhody výkupu aut za hotové?

 5 hlavních výhod

  1. Peníze ihned na ruku
  2. Ohodnocení vozidla odborníky
  3. Posouzení technického stavu vozidla – odpovědnost
  4. Pomoc při řešení administrativních věcí
  5. Možnost okamžitého odtahu

Bezesporu největší výhoda přímého výkupu je v rychlosti transakce mezi prodejcem a vykupujícím. Bazary jsou totiž v dnešní době schopny obnos vyplatit přímo na ruku, nebo do 24 hodin. Navrhovaná cena, kterou nám bazar nabídne, nemusí být finální. Prodejce si může takzvaně zahrát na „trhovce” a usmlouvat pro něj výhodnější cenu. Tím se částečně maže převaha soukromého prodeje, co se týče vytváření ceny. Zákazník na ni má rozhodně vliv a pomáhá ji utvářet.

S tím souvisí i samostatné ohodnocení vozidla, které je spojeno s jeho technickým stavem. Pokud nejsme odborníky na motorová vozidla, těžko se budeme orientovat, v jakém stavu je motor, u kterého bývá častou bolestí např. vadné vstřikování, jak jsou sjeté brzdové kotouče, zda máme rezavou karoseristav podběhů, autobaterie a plno dalších klíčových faktorů, které mají značný podíl na konečné ceně za výkup. Pomoci mohou různé programy na ocenění vozidla, avšak oko odborníka jimi pravděpodobně nenahradíme.

Zde se dostáváme k další klíčové výhodě. Bazar koupí vozidla přebírá plnou odpovědnost za jeho technický stav. V praxi nám to pomůže k tomu, že pokud se na voze objeví v budoucnu nějaká skrytá vada, jeho nový majitel se neobrátí na předchozího majitele, nýbrž na společnost, která od něj auto vykoupila.

Samozřejmostí je potom pomoc při papírování, a pokud je auto nepojízdné, firmy většinou nabízí službu jeho odtahu přímo do svého sídla. Dá se tedy říci, že prodej vozu lze vyřídit, aniž bychom museli bazar osobně navštívit.

Doklady potřebné k výkupu automobilu

Ještě před konkrétním výčtem je třeba podotknout, že požadavky se v různých společnostech liší a většinou nebudou vyžadovány všechny náležitosti, které jsou uvedeny níže.

Doklady spojené a automobilem

  • Velký technický průkaz
  • Malý technický průkaz – tzv. osvědčení o registraci
  • Zelená karta
  • Servisní kniha
  • Pokud je automobil pořizován v zahraničí, originální technický průkaz

Osobní doklady

  • Občanský průkaz, popř. druhý doklad totožnosti
  • Živnostenský list – pouze v případě, že jsme podnikateli a auto bylo ve firemní evidenci
  • Plná moc, kterou dovolujeme společnosti kupující automobil vozidlo přepsat na jiného majitele, dále např. převézt do zahraničí, odhlásit, zlikvidovat atd.

Shrnutí

Jak bylo uvedeno, prodej auta za hotové není žádná složitost. Prakticky veškeré úkony zařídí většina společností za zákazníka. Renomované firmy, které se výkupem zabývají, nabízí podrobné návody i vzory plných mocí, které jsou případně k prodeji potřeba, jejich poradenství funguje na telefonu i internetu. Zájemce o prodej je prakticky oproštěn od veškerých administrativních starostí, navíc dostane peníze rychle na ruku.

Máte sami zkušenost s výkupem automobilů za hotové? Jak se k Vám choval servis? Smlouvali jste o ceně, nebo navržená částka odpovídala Vašim představám a dohoda proběhla bez problému? Budeme rádi, když nám sdělíte Váši osobní zkušenost.  

Slavomír Dušek