Nerezový dřez je nadčasová jistota

Nerezové dřezy jsou vyrobeny z chromniklové potravinářské oceli 18/10. Tento materiál má mnoho předností. Ty nejzásadnější jsou:

  • jednoduchá údržba a vysoká hygienická úroveň
  • odolnost vůči vysokým a prudkým teplotám
  • odolnost proti nárazu
  • odolnost vůči chemickým prostředkům
  • 100% recyklovatelnost

Při výběru kuchyňského dřezu rozhodně upřednostněte kvalitu materiálu před nízkou cenou. Velmi levné nerezové dřezy jsou většinou vyrobené z nejlevnějšího, nepříliš kvalitního plechu, kterému snadno hrozí mechanické poškození. Navíc může u tenkostěnného nerezu vzniknout problém s instalací kuchyňské baterie, ta totiž v dřezu příliš dobře nedrží a může se viklat. V takovém případě je lepší baterii nainstalovat do pracovní desky nebo zauvažovat nad pořízením její nástěnné varianty.

Tloušťka plechu je úměrná kvalitě nerezových dřezů

Tloušťka plechů na výrobu nerezových dřezů se pohybuje v rozmezí od 0,5 mm do 1,4 mm. Při výběru ale počítejte s tím, že čím levnější dřez si vyberete, tím bude jeho plech slabší. Dřezy s tloušťkou pod 0,5 mm jsou sice velmi levné, ale jsou vyrobeny z velmi slabého nerezu. Pokud narazíte na nerezové dřezy s označením ECO, znamená to, že se jedná o dřezy ekonomicky výhodné. Nízká cena je ale vykoupena slabým a nepříliš odolným plechem. Tyto dřezy jsou na trhu pouze v matné povrchové úpravě. O něco kvalitnější jsou dřezy s tloušťkou nerezu 0,5 až 0,6 mm. Jedná se o obyčejné dřezy, které jsou stále velmi levné, ale například při pádu těžkého hrnce stále může dojít k jejich promáčknutí. Pokud chcete opravdu kvalitní dřez, hledejte ty s tloušťkou 0,7 až 0,9 mm. Ty nejluxusnější a také nejkvalitnější dřezy se vyrábí v tloušťce v rozmezí 1,0 až 1,4 mm. Kvalita je zde také vyvážena vyšší pořizovací cenou.

Jak vybrat optimální tvar dřezu?

Během výrobního procesu je nerez velmi dobře tvarovatelný, můžete si proto vybrat z rozmanitých tvarů, jako jsou třeba kulaté dřezy, hranaté dřezy, dřezy s vaničkou, dvoudřezy nebo rohové dřezy. Vyrábí se i v celoplošném provedení, kdy je můžete nainstalovat na celou plochu pracovní desky. Pokud jste milovníky čistého minimalistického stylu, zvolte variantu dřezů určených pro montáž do roviny, díky ní dojde k úplné integraci dřezu s kuchyňskou linkou. Tento způsob montáže představuje velmi elegantní řešení, které nijak nenarušuje linii pracovní desky.

Můžete si vybrat i nerezové dřezy určené pro spodní montáž do pracovní desky. Taková instalace má výhodu zejména ve své účelnosti. Okraj dřezu je namontovaný pod pracovní deskou, a proto se za dřezem neusazují žádné nečistoty ani bakterie. Nezapomeňte však, že spodní montáž ani montáž do roviny není vhodná pro dřevěné pracovní desky, které se mohou kvůli častému kontaktu s vodou poškodit a dokonce nabobtnat. Pokud toužíte ve své kuchyni po nápadité kombinaci nerezu a dřeva, zvolte instalaci dřezu na pracovní desku seshora.

Čím se liší povrchové úpravy nerezu?

Kromě různých tvarů si můžete vybrat také z několika variant povrchových úprav kuchyňských dřezů. Možná jste se už setkali s označením Linen nebo Dekor. Toto označení mají dřezy s matnou texturou na svém povrchu, která sice vyžaduje důkladnější údržbu, ale je méně citlivá na poškrábání. Na matném nerezovém povrchu s texturou nejsou tak patrné stopy po zaschlých kapkách a je pro něj charakteristické, že si déle zachovává svůj zánovní vzhled. Rozdíl mezi povrchy je hlavně vizuální, ale částečně také v odolnosti proti poškrábání.

Pokud chcete antibakteriální povrch, který můžete snadno vyčistit, zvolte lesklou nerezovou úpravu dřezu, který dobře ladí s bateriemi v lesklé úpravě. Jejich hlavní nevýhodou je, že na nich jsou vidět všechny škrábance a nerovnosti způsobené mechanickým poškozením. Fanoušky nejnovějších technologických řešení určitě nadchne povrch s mikrodekorovanou nerezovou úpravou, který nabízí vysokou odolnost vůči poškrábání, jemnost na dotek a příjemný vzhled, to vše se zachováním vysoké hygienické úrovně nerezu.

Slavomír Dušek