• Domov
  • Krása
  • Odstranění kožních výrůstků nechte odborníkům – laser je spolehlivější než jakákoliv “domácí” metoda!

Odstranění kožních výrůstků nechte odborníkům – laser je spolehlivější než jakákoliv “domácí” metoda!

Odstranění kožních výrůstků je poměrně snadné. Záleží nicméně na konkrétní situaci. Kožní výrůstky jsou útvary, které mohou mít mnoho forem. Jde zejména o bradavice, fibromy nebo keratózy. Ačkoli většina z nich je neškodná, některé mohou být důvodem k obavám. Každopádně však způsobují určitý diskomfort, někdy i bolest nebo zkrátka jen estetické problémy. V některých případech může dojít k jejich zánětu nebo mohou signalizovat jiná zdravotní rizika. 

A právě z těchto důvodů také mnoho lidí volí jejich odstranění, aby se vyhnuli komplikacím a zlepšili kvalitu svého života. Odstranění kožních výrůstků může také přispět k lepší hygieně a celkovému pohodlí, zejména pokud se výrůstky objevují na obtížně přístupných místech. 

Máte na těle nějaké fibromy, znaménka či bradavice? Zbavte se jich! Ukážeme vám, jak to může být jednoduché.

 

Obsah

Metody odstraňování kožních výrůstků

Existuje hned několik způsobů, jak může být kožní výrůstek odstraněn. Nabízí se chirurgický zákrok, kryoterapie (zmrazení), elektrokauterizace (spálení) a také laserové terapie. Každá z těchto metod má své výhody a nevýhody, ale faktem je, že laserová terapie je díky své efektivitě zřejmě nejoblíbenější. K jejím přednostem patří rovněž minimální bolestivost a velmi rychlá rekonvalescence. Při výběru metody je pochopitelně důležité zvážit celou řadu faktorů. Třeba umístění, velikost a samozřejmě také konkrétní typ výrůstku, aby byla celá procedura maximálně úspěšná a pro člověka co nejméně nepříjemná. Jisté je však jedno. Jakékoliv odborné řešení je vždy lepší než nějaká “domácí” metoda, která představuje určité riziko

Zase ty bradavice!

Člověku se na těle může objevit leccos. Piha, fibrom či bradavice. A právě bradavice jsou jedním z nejběžnějších typů kožních výrůstků. Jejich původcem jsou viry z rodiny lidských papilomavirů (HPV). Bradavice se bohužel mohou objevit v podstatě kdekoliv na těle a jelikož jsou virového původu, jsou samozřejmě nakažlivé, zejména když jsou umístěny na rukou a na nohou. Bradavice mohou být vůči léčbě poměrně odolné a bohužel se celkem často vrací. Právě proto je laserová terapie výbornou volbou, jelikož dokáže účinně zničit virovou DNA a snížit tak pravděpodobnost opětovného výskytu bradavic. 

Když nevíte, jak se bradavicím účinně bránit, zbavte se jich laserem!

 

Proč je laserová terapie ideální volbou

Laserová terapie je vysoce přesná, což minimalizuje poškození okolní kůže. To je kromě mimořádné účinnosti další z dobrých důvodů, který hovoří ve prospěch této metody. Tento zákrok je obvykle rychlý, provádí se ambulantně a je téměř bezbolestný. Laser efektivně vaporizuje (odpaří) tkáň, což umožňuje cílené a účinné odstranění výrůstků. Riziko infekce nebo vzniku jizvy je přitom ve srovnání s jinými metodami mnohem nižší. Téměř nulové. Výhody laserové terapie spočívají rovněž v kratší době hojení a v menší potřebě následné péče, což je obzvláště výhodné pro velmi aktivní jedince.

Jak to chodí po ošetření

Po laserovém odstranění kožních výrůstků se doporučuje řídit se několika důležitými pravidly. Docílí se tím rychlého a optimálního hojení. Zde je to, co odborníci považují za základ:

  • Vyhněte se přímému slunečnímu záření a používejte opalovací krém s vysokým SPF.
  • Udržujte ošetřenou oblast čistou a suchou.
  • Aplikujte předepsané masti nebo krémy, které urychlí hojení a eliminují tvorbu jizev.
  • Vyvarujte se náročné fyzické aktivity, dokud se místo nezhojí. 

Doporučuje se také absolvovat nějakou tu dodatečnou konzultaci s lékařem. Je to vhodné jako jakýsi dohled správného hojení a případné korekce v péči, které by mohly být potřebné v závislosti na reakci kůže.

 

Drahé to rozhodně není

Některá znaménka prý mají svůj skrytý význam. Většinou je však lepší se jich zbavit. Někteří lidé se ale obávají, že odstranění znamének a různých kožních výrůstků bude pro ně finančně náročné, a tak váhají. Realita je však poměrně příznivá. Ceny za laserové odstranění začínají již zhruba na 2 000 Kč, což rozhodně není nijak vysoká částka. Ceny se ale samozřejmě mohou lišit podle velikosti a typu výrůstku, ale obvykle zůstávají v přijatelném rozmezí. Některé kliniky estetické medicíny navíc nabízejí různé slevy. Třeba v případě, kdy si necháte odstranit větší množství výrůstků najednou. Vyplatí se toho využít.

 

Kdy je rozumné proceduru podstoupit?

Lidé se k odstranění bradavic, znamének či fibromů rozhodují z různých důvodů. Estetické pohnutky však hrají prim. Na kráse lidem zkrátka záleží. Bolestivost výrůstku nebo prevence zdravotních rizik jsou ale jistě také dobrým důvodem pro to, aby se člověk svěřil do rukou odborníka.

 

  • Estetické důvody: Velké nebo nevzhledné výrůstky mohou ovlivnit sebevědomí.
  • Diskomfort a bolest: Výrůstky v místech, kde dochází k tření oblečení mohou být nepříjemné.
  • Zdravotní prevence: Výrůstky, které krvácejí nebo se mění, mohou vyžadovat odstranění a biopsii. Je důležité pravidelně kontrolovat výrůstky a v případě jakýchkoliv změn ihned situaci konzultovat s dermatologem. Takový přístup může předejít možným komplikacím a zajistit rychlé a účinné řešení.

 

Smysluplný zákrok

Odstranění kožních výrůstků, zejména pak je-li provedeno kvalitním laserem, je bezpečný, efektivní a ve všech ohledech smysluplný zákrok. S moderními technologiemi a přístupy je možné docílit výborných výsledků s minimálními riziky a diskomfortem. Pokud uvažujete o odstranění jakéhokoliv kožního výrůstku, poraďte se buď se svým dermatologem, který vám pomůže vybrat nejlepší metodu léčby na míru vašim potřebám, nebo požádejte o pomoc na některé z klinik estetické medicíny.

Laser, ale nakonec i jiná metoda, může výrazně zlepšit váš vzhled a celkovou pohodu. A někdy vám dokonce zachrání život!

Slavomír Dušek