• Domov
  • Novinky
  • Přísavky na sklo mají mnohem širší využití, než by vás možná napadlo. 8 situací, za nichž mohou najít své uplatnění

Přísavky na sklo mají mnohem širší využití, než by vás možná napadlo. 8 situací, za nichž mohou najít své uplatnění

Existence prvních primitivních přísavek je doložena již ve 3. století před naším letopočtem. Byly vyrobeny z tykve a zprvu používány k lékařským a masážním účelům. Masáž využívající přísavného podtlaku existuje ostatně dodnes. Přísavky na sklo jako takové – nutno podotknout, že většina z těch lepších funguje stejně dobře na jakýkoliv hladký i mírně hrubý materiál – jsou ale výdobytkem moderní doby. Dnes docházejí široké možnosti využití, s nimiž vás ve zkratce seznámíme.

Obsah

Seznamte se s běžnými způsoby využití přísavek na sklo:

  • Osazování nových oken
  • Výměna skel u auta
  • Čištění výškových budov
  • Filmový průmysl
  • Výroba
  • Zavěšení předmětů
  • Montáž akvárií
  • Stěhování

Při instalaci oken je přísavka vaším přítelem

Manipulace se skleněnými plochami je samozřejmě primárním účelem, k němuž byly tyto přísavky stvořeny. Při profesionální instalaci oken proto nemohou chybět. Ty kvalitní z nich mají dnes zabudovaný indikátor ztráty vakua, případně i ventil, který dokáže podtlak regulovat. Díky tomu se včas vyhnete nebezpečí, že vám skleněná deska vypadne.

Ani v autodílně by neměly tyto nástroje chybět

Od osazování klasických oken je jen krůček k osazování dalších skleněných povrchů, včetně čelních i dalších skel u auta. Speciální přísavky se dokáží přizpůsobit i ohnutému povrchu a případná výměna skel u auta je s nimi tím pádem bezpečná a efektivní.

Nedocenitelný pomocník při čištění ve velkých výškách

Na čištění oken mrakodrapů pravděpodobně běžná uklízečka stačit nebude. Tato práce má často blíže k horolezectví než ke standardní údržbě a pracovníci při ní používají kromě soustavy lan právě ruční přísavky pro větší stabilitu. Někteří dobrodruzi využívají těchto přístrojů i k adrenalinovému šplhání po mrakodrapech – to již ale běžnému uživateli doporučit nemůžeme.

Toužíte po akčních záběrech?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se točí třeba automobilová honička či jiné dynamické scény? Vězte, že při takových záběrech je kamera pravděpodobně připevněna na vakuové přísavce, která slouží tam, kde je to pro člověka již příliš nebezpečné. To může být dobrým tipem i pro amatérské filmaře!

Vhodné rovněž pro výrobní procesy

Manipulace s hladkými a plochými materiály může být leckdy složitá, ne-li přímo nebezpečná. Proto se ve větších, strojových výrobních procesech již dávno velmi osvědčila vakuová technika, která je dokáže hladce přesunout z místa na místo. Stále více se tato technika uplatňuje i v manuální výrobě a nějaké využití se pro ni najde takřka v každé dílně.

Přenosné věšáky bez zásahů do zdí

Potřebujete něco pověsit? Nemusíte proto hned shánět hmoždinky a vrtat díry do zdí či dlaždic. Speciální zavěšovací přísavky prostě připlácnete tam, kam potřebujte a poté je beze stopy sundáte. Jednoduché, snadné a úsporné řešení.

Hodí se i k montáži akvárií

S pomocí vakuových přísavek dokáže sestavit menší akvárium i amatér. Dvě z nich speciálně spojené v úhlu devadesáti stupňů drží skleněné desky pohromadě, dokud neaplikujete a nenecháte zaschnout vodotěsný silikon.

Vynikající prostředky při stěhování

Pro ruční manipulaci s těžkými objekty s hladkým (někdy ale i mírně hrubým) povrchem budete stěží hledat vhodnější nástroje nežli vakuové přísavky. Ty nejvýkonnější z nich dokáží unést i předměty o váze větší než 100 kilogramů a podstatně vám tak mohou zesnadnit práci. Pamatujte ale na bezpečnost a zákony týkající se ochrany zdraví při práci.

To je tedy ve zkratce osm možných využití přísavek na sklo, s nimiž se lze setkat v každodenním životě. Tyto nástroje jsou opravdu cennými prostředky k zefektivnění nejrůznějších pracovních procesů od těch nejjednodušších až po ty složitější, a tomu odpovídá také jejich rostoucí popularita.

Jaké další možné způsoby použití přísavek na sklo vás napadají? Za jakých okolností byste zvážili jejich pořízení? Pakliže máte s touto technikou vlastní zkušenost, podělte se s námi o ni v komentářích!

Slavomír Dušek