• Domov
  • Bydlení
  • Stavební společnost – 6 tipů, jak si ji vybrat dobře hned napoprvé

Stavební společnost – 6 tipů, jak si ji vybrat dobře hned napoprvé

Výběr stavební společnosti je jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí. Není tedy divu, že je také jedno z nejobávanějších.

I vy se chystáte stavět vysněný dům a nechcete při svém výběru udělat chybu. Jak tedy poznáte spolehlivou společnost, která vám pomůže bezproblémově zrealizovat váš projekt?

V tomto článku se dozvíte, co výběr stavební firmy obnáší. Dočtete se také, jaké jsou hlavní znaky důvěryhodné společnosti a na co si při jejím hledání musíte bezpodmínečně dát pozor.

Po přečtení tohoto článku budete přesně vědět, co vás čeká a nemine. Získáte sebedůvěru, kterou k tak zásadnímu rozhodnutí určitě potřebujete.

Stavební společnost je životní volba. Jejího výběru se obávat nemusíte, pokud dodržíte tyto hlavní zásady:

  1. S hledáním začněte včas! Určili jste si, kdy chcete začít stavět? To je sice hezké, ale můžete narazit na jeden zásadní problém. Spolehlivých firem je bohužel málo. To znamená, že ty opravdu dobré mají mnoho zakázek. Počítejte s tím, že budete muset čekat na to, až se jim uvolní termín. Začněte tedy hledat minimálně půl roku před požadovaným zahájením stavby.

Pozor!

Našli jste firmu, která je ochotná začít za měsíc? V tom případě byste se měli mít určitě na pozoru. Takto rychlé zahájení stavby je podezřelé. Buďto odřekli méně výhodnou zakázku, aby se mohli věnovat té vaší, a nebo jsou noví a na vaší stavbě se budou učit. To samé pak mohou udělat i vám, pokud se jim naskytne výhodnější zakázka, než je ta vaše.

  1. Dejte na doporučení svých příbuzných a známých! Rozhoďte sítě po své rodině a ptejte se svých přátel a spolupracovníků. Nebojte se ptát i známých svých známých. Nejvěrohodnější jsou osobní zkušenosti lidí, které znáte. Reference jsou vůbec nejdůležitějším ukazatelem spolehlivosti firmy. Graficky perfektní webové stránky, certifikáty i velmi reprezentativní sídlo mohou být zavádějící. Oslovujte tedy jen firmy s dobrou pověstí.

Pozor na reference na internetu!

Falešných recenzí na internetu neustále přibývá a vy je jen těžko odhalíte. Berte je proto s rezervou. V žádném případě by neměly být rozhodujícím faktorem výběru. Jednoduše proto, že se nemůžete jít podívat na výsledek. V domě budete bydlet pravděpodobně po zbytek vašeho života. Nestačí jen číst, měli byste dům/domy, které postavili i vidět.

Tip

Pokud půjdete na prohlídku, zeptejte se majitelů, jak se jim v domě bydlí. Jak probíhala samotná stavba a zda byly při závěrečném vyúčtování dodrženy podmínky uvedené ve smlouvě. Vyberte si maximálně 2 – 3 firmy a jednejte s nimi vždy osobně.

  • Mít jen obecný projekt pro stavební povolení nestačí! Nechte si od svého projektanta vypracovat také podrobný prováděcí projekt. Proč je to důležité? Protože bez něj nelze vaši stavbu dobře nacenit. Nechte si také zpracovat tzv. slepý rozpočet (podrobný rozpočet bez cen jednotlivých položek). Na jejich základě pak požádáte vámi vybrané společnosti o vypracování nabídky.
  • Nenechte se zlákat velmi nízkou cenou! „Za málo peněz hodně muziky“ opravdu nezískáte. Pokud má firma podezřele nízké ceny, znamená to, že staví z nekvalitních materiálů a její práce taky nebudou na vysoké úrovni, jestli vůbec dosáhnou střední úrovně. Smiřte se s tím, že kvalita ve stavebnictví prostě levná není – ať jde o stavebniny nebo o práci samotnou.
  • Pokud to jde, upřednostněte místní firmu. Důvodů, proč je to pro vás výhodnější je hned několik. Pro místní firmu je dobrá pověst velmi důležitá. Pokud by na ni nedbala, hned by se vědělo, že staví špatně. S místní firmou také mnohem snadněji vyřídíte případné dostavby, opravy a reklamace. Dbejte také na to, aby měla daná společnost solidní kapitál. Jinak nebude schopná řešit nepředvídatelné finanční výpadky a může to negativně ovlivnit i vaši stavbu.
  • Nepodepisujte smlouvu, která nemá jasně a srozumitelně stanovené podmínky. Dejte si obzvlášť pozor na různé právní kličky, které by společnosti umožnily výrazné navýšení cen nebo odkládání termínu dokončení, aniž by k tomu měli závažný důvod.

Na závěr přidáme ještě jednu užitečnou radu

Neponechte nic náhodě. Připravte se i po právní stránce. Prostudujte si, jaká jsou vaše práva z vadného plnění. Pokud budete nuceni reklamovat, budou se vám tyto znalosti hodit.

Nic neuspěchejte! Informujte se a buďte trpěliví. Na kvalitní stavební firmu se vyplatí počkat

Výběr stavební firmy může být velmi náročný a nervy drásající proces. Vy se ho už ale nemusíte bát, protože přesně víte, na co se musíte zaměřit.

Dočetli jste se také, jaké jsou časté nekalé praktiky některých společností. Pokud se s takovým přístupem setkáte, budete na něj umět adekvátně reagovat.

Máte už stavbu svého domova za sebou? Jak probíhala vaše spolupráce se stavební firmou? Dali jste na doporučení? Vyplatilo se vám to?

Slavomír Dušek