• Domov
  • Bydlení
  • Jak na pronájem bytu? Praha nabízí stálý přísun potenciálních nájemníků, ale nikdy nezapomeňte prověřovat!

Jak na pronájem bytu? Praha nabízí stálý přísun potenciálních nájemníků, ale nikdy nezapomeňte prověřovat!

Bydlení v hlavním městě je notoricky nedostupné. Prakticky neutichající je zde tudíž i zájem o pronájem bytu. Praha je specifická v nepoměru poptávky a nabídky. Pokud se nacházíte na straně pronajímatelů, nebudete mít o zájemce, včetně těch seriózních, nouzi. Nespěchejte proto s jejich výběrem a zájemce si vždy řádně prověřte! V následujícím článku se dočtete nejen o tom – podívejme se detailněji na vše, co byste jako pronajímatel měli vzít v potaz.

Obsah

Pronájem bytu stojí i padá s výběrem vhodného nájemníka

Nájemník je potenciálně vaším nejlepším „klientem“, může být ale také tikající bombou – alespoň soudě podle stavu, v jakém najímanou nemovitost část z nich po svém odchodu zanechává. Z původně solidně působícího člověka se může vyklubat neplatič, kterého ne a ne z bytu dostat.

Samozřejmě nikomu do hlavy nevidíte a pronájem bytu s sebou zkrátka vždy ponese jistou míru rizika. Jsou ale způsoby, jak si případného nájemníka „proklepnout“ než přistoupíte k podpisu nájemní smlouvy…

Jak si případného nájemníka prověřit?

Způsobů, jak zjistit, zda se jedná o solidního člověka, je více. Můžete se spoléhat na svůj takzvaný čich na lidi a řídit se dojmem z prvního setkání. Bohužel, váš „čich“ může klamat a proto je radno doplnit jej troškou detektivní práce. Vždy se snažte přesvědčit o následujícím:

  • Není daný člověk náhodou veden v registru dlužníků?
  • Je zaměstnaný, případně má stálý zdroj příjmů?
  • Pokud je to možné, otevřeně jej požádejte o kontakt na dřívějšího pronajímatele, abyste se přesvědčili o jeho důvěryhodnosti.
  • Můžete nahlédnout i do jeho profilů na sociálních sítích.

Máte dojem, že jste našli solidního nájemníka? Snažte si jej udržet!

Spousta pronajímatelů se v honbě za ziskem zbavila slušných dlouhodobých nájemníků a snažila se „vytřískat“ co nejvíce z krátkodobých pronájmů typu Airbnb. Řada z nich později při pohledu na vybydlený byt litovala, nehledě na širší dopady, které s sebou fenomén Airbnb nese.

Solidní dlouhodobý nájemník je nad zlato. I když z něj můžete mít o něco menší peníze, vynahradí vám to na jistotě a menších nákladech na údržbu. Vždy dávejte přednost raději takovým.

Jak určit výši nájemného?

V první řadě se dívejte, za kolik se v průměru pronajímají obdobné nemovitosti ve vaší lokalitě. Pak popřemýšlejte nad vlastnostmi bytu samotného, například:

  • Nad jeho rozměry a dispozicí
  • Nad povahou dané lokality
  • Nad existencí nebo neexistencí výtahu nebo bezbariérového vstupu
  • V jakém se byt nachází poschodí?
  • Jaký je výhled z oken?
  • Patří k bytu i balkón, popř. sklepní prostory nebo i kus venkovní zahrádky?

Nemusíte se nutně snažit vytřískat z bytu nejvyšší cenu – zájemce pak budete shánět dlouho. Zůstaňte klidně ve střední cenové hladině a zaměřte se především na kvalitu nájemníků.

Řádně si ošetřete nájemní smlouvu a předávací protokol

Zmíněná nájemní smlouva vyjasňuje podmínky pronájmu a měla by ideálně chránit obě strany. Typická nájemní smlouva obsahuje patřičné údaje o nájemníkovi a prodávajícím, o výši nájmu, termínu a způsobu jeho platby, o délce pronájmu, o tom, na koho spadá povinnost bytových oprav a mnoho dalších důležitých informací.

Internet se hemží nejrůznějšími vzory nájemních smluv (jeden najdete například zde), ale důrazně doporučujeme sehnat si k jejímu sepsání kvalifikovaného právníka.

Nájemní smlouvu by měl provázet i takzvaný předávací protokol, v němž je popsán stav nemovitosti při předání a soupis veškerého vybavení, zařízení i stavu měřidel.

Sehnání nájemníka a sepsání smlouvy samozřejmě vždy předchází nafocení, naaranžování a inzerce bytu k pronájmu. Přenecháním této fáze (nebo celého procesu) realitním specialistům. Chcete-li na to ale jít sami, směle do toho a hodně štěstí!

Slavomír Dušek