• Domov
  • Krása
  • Miminko klepe na dveře! Máte už kompletní výbavičku?

Miminko klepe na dveře! Máte už kompletní výbavičku?

Před příchodem miminka máme většinou alespoň půl roku až 8 měsíců na to, se na jeho příchod připravit. Pokud máte kolem sebe rodiče malých dětí, získávejte zkušenosti od nich, oni nejlépe vědí, co je pro miminko potřeba pořídit. Pokud nemáte mezi kamarády zkušené rodiče, zkuste využít fóra na internetu. Praktické rady najdete také mezi rodiči například na facebookových skupinách, které se věnují konkrétně tématu malých dětí a všemu, co se kolem nich děje. A pokud vás baví surfovat na internetu, třeba vám přijde vhod článek s tipy, co pořídit pro miminko, jako je tento.

Obsah

Nekupujte zbytečnosti

Co opravdu potřebujete pro miminko, ukáže až ostrý provoz. Každé miminko je jiné, takže také každé z nich potřebuje jiné věci. Jedno miminko například usne pouze v náručí rodiče, který poskakuje na relaxačním balonu, jiné usne samo v postýlce a pevně stažené do zavinovačky;  na jiné bude zabírat pro kvalitní usnutí třeba nahrávka s bílým šumem. Tyto věci proto raději nekupujte dopředu. Radíme vám, abyste si je půjčili například od přátel, kteří již děti mají. Koupit si je můžete až tehdy, až zjistíte, že je opravdu využijete.

Sety do postýlek

Každé miminko si zaslouží nádhernou výbavu do postýlky V dnešní době jsou velmi populární sety do postýlky. Tyto sety mohou obsahovat kombinace více různých komponentů. Jejich součástí bývají:

  • zavinovačka
  • polštářek nebo pouze povlak na polštářek
  • Kojenecká deka a peřinka
  • rychlozavinovačka
  • mantinely
  • prostěradlo

Barvy setů do postýlek

Nádherně vypadá, když jsou sety ušité z kontrastních materiálů, jako například světle modrá a tmavě modrá, krémová a hnědá nebo třeba červená s růžovou. Zajímavé bývají také kombinace odlišných barev, jako třeba zelená s oranžovou nebo růžová se světle hnědou. Nebojte se proto popustit uzdu fantazii. Nejkrásnější bývají sety oboustranné, kdy na jedné straně převládá světlá barva a na té druhé naopak tmavá. Používáním tak vytvoříte krásné barevné kombinace.

Dbejte o bezpečnost dítěte

Nechceme vás zbytečně strašit, ale nebezpečí čeká na dítě na každém kroku. Ať už je to silnice, školka, hřiště, nebo domácnost. Domácí spotřebiče, horké nápoje, nebo ostré předměty. Nastěstí v moderní době existuje spousta bezpečnostních prvků pro malé i větší děti, které dokáží zabránit nebo výrazně omezit rizika úrazu v domácnosti i při sportu. Na co si dát pozor a jak redukovat rizika zranění dětských členů rodiny při běžných činnostech?

Elektronika jako dobrý pomocník

V poslední době není výjimkou, že se o zdraví a spánek miminka stará několik elektronických přístrojů. Část z nich slouží pro klid rodičům, část pomáhá s usínáním miminka. Co doporučujeme pořídit k novorozenci?

  • Monitor dechu – ten hlídá pravidelný tep srdce miminka. Pokud jej nedetekuje, okamžitě spustí poplach.
  • Chůvičku – monitoruje, co se v postýlce děje. Ocení to obzvlášť rodiče, kteří mají pokoj daleko od pokoje miminka, a bojí se, že by pláč probuzeného miminka neslyšeli.
  • Plyšovou hračka se světlem, hudbou a bílým šumem – pomáhá miminku s usínáním a také s poznáváním světa pomocí hmatu.

A jak jste na tom s pořizováním výbavy pro miminka právě vy? Máte rádi všechno nové nebo jste s povděkem převzali většinu vybavení po někom z rodiny? Napište nám do komentářů, bez kterých elektronických vymožeností se podle vás rodiče miminka prostě neobejdou.

Slavomír Dušek