• Domov
  • Nezařazené
  • Založení s. r. o. aneb co nás ve škole naučili, ale my už zapomněli

Založení s. r. o. aneb co nás ve škole naučili, ale my už zapomněli

Aktuálně se mezi stále častěji vyhledávané pojmy na internetu řadí především jeden jediný, a to „založení s. r. o.“. Po založení společnosti s ručeným omezeným touží tedy v poslední době stále více a více lidí – tedy podle tohoto zjištění. Je to samozřejmě dobře. Do podnikání se lidé dávají především tehdy, kdy se rozhodnou jít si za svými sny a kdy se rozhodnou opustit zaměstnání, které je nebaví a jenom vysiluje. Podnikání je samozřejmě cesta velmi riskantní, ale stojí za to. Nejtěžší jsou však úplné začátky, mezi něž se řadí i zmiňované zakládání firmy. Pokud se rozhodnete pro založení společnosti s ručením omezeným, pak přináším takové základní informace, které byste o tomto druhu podnikání měli vědět, než se do něj pustíte. Jedná se o základní věci, které najdete v každé příslušné učebnici pro střední školy (pokud jste chodili stejně jako já na ekonomicky zaměřenou střední školu), ale přesto se nějakým způsobem stalo, že jsme na tyto základy už zapomněli. Hlava si samozřejmě nemůže pamatovat všechno, proto je dobré si některé důležité věci zopakovat – zejména pak takové, které nám v životě k něčemu budou. 

Ze všeho nejdřív je nutné vědět, kolik lidí může společnost založit. Můj známý totiž šel do společnosti s ručením omezeným s tím, že si myslel, že ji může založit jen on sám. Samozřejmě se mýlil, protože společnost může založit i více společníků. Je to samozřejmě výhodné, pokud byste chtěli skládat větší kapitál. Velký kapitál ale není podmínkou. U s. r. o. je ze zákona nutný pouze korunový minimální kapitál. 

V mnoha případech se ale stává, že začínající podnikatelé nevidí či nevědí o rozdílech, které se pojí se založením a se vznikem společnosti. Mnoho z nich si myslí, že při podpisu smlouvy u notáře společnost hned vznikne, ale není tomu tak. V tom okamžiku je společnost založena, ale vzniká až okamžikem zapsání do obchodního rejstříku. Není to tedy ihned při podpisu smluv, ale nějakou chvilku se musí čekat, než vše klapne tak, jak má. Mezi okamžikem založení a vznikem nemá právní osobnost, přesto zakladatelé mohou učinit nějaké opatření v mezičase, kdy na vznik společnosti budou čekat. Jedná se například o založení účtu nebo o nájemní smlouvu. S takovými věcmi tedy nemusíte čekat, ale můžete se do nich pustit rovnou. 

Na co však musíte ve vaší nově vzniklé společnosti dbát, tak jsou orgány společnosti, které musíte podle zákona mít. Jedná se o valnou hromadu, což je nejvyšší orgán celé společnosti. Většinou jsou členy všichni společníci dané firmy. Tuto schůzi svolává jednatel nejméně jedenkrát za rok a týká se například rozhodnutí o změně společenské smlouvy, dále o změně kapitálu nebo o odvolání jednatele a dozorčí rady. Dalším orgánem jsou zmiňovaní jednatelé, kteří jsou takzvaným statutárním orgánem společnosti a přísluší jim obchodní vedení společnosti. Mimochodem musí být také uvedeni v obchodním rejstříku, tak si při zakládání společnosti s ručením omezeným dejte na toto pozor. Pak si můžete a nemusíte zřídit dozorčí radu, což je opravdu nepovinný orgán společnosti. Většinou se zřizuje ve velkých společnostech, a to zejména proto, že je zapotřebí, aby se důkladně kontrolovala dokumentace a podobné záležitosti. Jestliže je vaše společnost ještě malá, není nutné ji mít.  

Dnešní lekce ze školních let je úspěšně za námi, ale pokud jste se o založení s. r. o. chtěli dozvědět ještě něco více, odpovědi na vaše otázky najdete třeba v tomto článku. Jedná se o velmi čtivě napsaný článek, kde jsou zmíněny nejen základy, ale také i podrobnější informace, které zaujmou tedy převážně ty, kteří se do tohoto stylu podnikání hodlají pustit. To nejzákladnější ze školy, co jsme se kdysi naučili, ale zapomněli, to už jsme ale oprášili, přesto je dobré se dozvědět ještě o něco víc! 

Slavomír Dušek