Jak začít podnikat?

Jakožto zaměstnanec a zároveň podnikatel jsem se rozhodl sepsat několik rad, jak začít správně a také úspěšně podnikat. Každý sní o skvělém a nadprůměrném výdělku, v mém okolí se to ale nedaří téměř nikomu. Znám mnoho lidí, kteří by se tak rádi do něčeho vrhli, začali s podnikáním, ale chybí jim to nejdůležitější – ten správný nápad, v čem. Mnoho rad jsem se dočetl zde, v tomto článku.

Obsah

Člověk se často bojí postavit na vlastní nohy, je to risk

Začít podnikat či dokonce rozjet svou vlastní společnost, je obrovský krok a stejně tak velká změna. Klasický zaměstnanec chodí každý den do práce, je nucen poslouchat svého obvykle nepříliš oblíbeného šéfa, často pracuje v takovém odvětví, které rozhodně naplno neuspokojuje jeho potřeby a pak za to dostane mizerný plat, nebo alespoň takový, který neodpovídá pracovnímu nasazení, které zaměstnavateli poskytl. Pak to podle mých zkušeností dopadá tak, že většina lidí v práci dřepí, skoro nic nedělá, fláká to, a nakonec má úplně stejné finanční ohodnocení jako ti, co se opravdu snaží. Ale to jsem odbočil. Možná jsem jen byl součástí té horší sorty firem.

Zaměstnanci obvykle nedosáhnou na velké platy

Jak říkám, obvykle na standardní pozici jako řadový zaměstnanec není možné svůj současný plat navýšit. Alespoň ne o nějakou závratnou sumu, která by váš život zcela anebo částečně otočila. Možná dosáhnu některých získatelných benefitů, nicméně ty stejně nepřekročí několik tisíc. A v tom tkví hlavní pointa podnikání. Ačkoliv je to velký a obrovský risk, záleží z velké části právě na mě, kolik si vydělám a také, co vše jsem tomu ochoten obětovat. Pokud mám ten správný nápad a odhodlání, je nepsaným pravidlem, že čím více času a síly do všeho vložím, tím více se mi to vrátí. Finance nejsou vše, a proto je pak na každém, kolik je ochoten svému podnikání věnovat a obětovat a jak tomu přizpůsobí svůj osobní život.

Je mnoho různých stylů podnikání

Nalezneme několik možností a přístupů, jak se k celému podnikání postavit. Je jasné, že jiný styl práce má firma s několika desítkami zaměstnanců a jiný podnikatel na vlastní noze. Před tím, než se kdokoliv do podnikání po hlavě vrhne, je vhodné se poohlédnout po doporučeních a zásadách, díky kterým povede jeho snažení k úspěchu. 

Podnikání na volné noze je pravděpodobně tím nejjednodušším

A odvíjí se od toho, co umíte. Nelze prodávat a nabízet něco, v čem si nejste jistí. Kadeřnice prodávající sonary nebo automechanik nabízející finanční poradenství to budou mít těžké. Dost často se tedy podnikatel živí tím, co ho baví, nikoliv například tím, co vystudoval. Není však dobré se bezhlavě vrhnout do všeho, co je naším koníčkem. Předem je důležité důkladně zvážit, o co z našich schopností a dovedností by mohl být zájem. Myslím si ale, že každý má v sobě nějaký potenciál, o který by mohl být zájem. 

Ideální je začít s ověřováním trhu

Potřebuji zjistit, co mi jde a zda je o to zájem. Zkusím tedy udělat nějaké rešerše v onom oboru, které mi pomohou si udělat jistý obrázek. Na internetových fórech či diskuzích mohu začít oslovovat potencionální zákazníky. Ze začátku je těžké si určit přesnou cenu svých služeb, a hlavně ohlížet se na co největší zisk. Nejlepší je zjistit si, za jakou cenu pracují mí budoucí konkurenti a nasadit podobnou, o něco nižší zaváděcí cenu. Zdražovat mohu časem, pokud o mé služby bude zájem.

Vystupovat pod vlastním jménem

Podle mého je to to nejlepší. Na mnoho začínajících podnikatelů se okolí dívá skepticky a konzervativně. Pokud si udělám svou prací dobré jméno, aby si mě klienti navzájem doporučovali, je to ten největší úspěch. A je to rozhodně lepší, než když si budou lidé předávat informace o nějaké společnosti, jejíž název nedokážou ani vyslovit. Chci začít podnikat, nebojím se tedy „hodit do placu“ vlastní jméno. O jednom skvělém inspirativním příběhu se dočtete zde.

Slavomír Dušek