• Domov
  • Nezařazené
  • Vytvoření webových stránek pomocí editoru versus služby programátora či agentury

Vytvoření webových stránek pomocí editoru versus služby programátora či agentury

Jaký bude rozdíl ve vytvoření webových stránek pomocí editoru jako je například WordPress oproti na míru vytvořené stránce, kterou jsme si nechali vytvořit pomocí programátora? Rozdílů bude samozřejmě několik, nicméně vždy je zajímavé se podívat na problematiku z více stran a přesně to nyní uděláme.

Obsah

Jak se změnil svět internetových stránek od jejich vzniku?

S klidem můžeme říci, že rapidně. První webové stránky byli oproti těm současným samozřejmě naprosto jiné. Žádný moderní design, barevná schémata nebo propracované UI prvky na stránce. Samozřejmě žádné mobilní verze, protože v té době byli mobilní telefony na úplném začátku a v té době nebylo standardem, že téměř polovina lidí si prohlížela weby na mobilu. Vše bylo nové, svěží a vzrušující. Dnes tomu samozřejmě není jinak, i teď je tvorba webových stránek velmi zajímavým oborem, který však prošel obrovským vývojem.

Jak se pracovalo s webovými stránkami na začátku?

Bylo to jednoduché, někdo se musel stát programátorem, který ovládl základní programovací jazyk, kterým v té době bylo html. To je dodnes základní programovací jazyk, ve kterém se stránky píšou, nicméně v současnosti už je doplněn o mnoho zajímavých doplňků a jiných jazyků, které nám práci se stránkami usnadní. Které to například jsou?

  • Php
  • C/C++
  • Python
  • Javascript

Tvorba byla poměrně jednoduchá, stačilo mít poznámkový blok a internetový prohlížeč a mohli jste si první vytvořené stránky prohlížet. Od této doby samozřejmě uběhlo spoustu času a pro základní jednoduchou stránku už samozřejmě nemusíte být programátorem, ani se učit programovací jazyk.
V dnešní době už je spoustu online i offline nástrojů, které umožňují uživateli vytvořit vlastní stránku pomocí speciálního editoru, kde sestavujete celý web pomocí posouvacích modulů, které jsou už dopředu naprogramované a vy jen skládáte svůj nový web jako skládačku.

Ta se následně vyexportuje a jako zázrakem, stránka je hotová bez jakéhokoliv programování. To je samozřejmě obrovská výhoda, protože za malou časovou investici můžete získat relativně profesionální výsledek a v dnešní době ne každá společnost potřebuje na míru vytvořený web.

Funkčnost některých šablonových webových stránek je na skvělé úrovni.

V České republice jsou tisíce e-shopů. V naší zemi jsme prostě přeborníci na online nakupování. Můžeme s klidem říci, že nakupování po internetu je u nás na vzestupu. A tisíce provozovatelů k tomu nepotřebuje ani znát žádný programovací jazyk, protože jsou společnosti, které investovali miliony korun do vytvoření editorů, ve kterých si můžete svojí stránku snadno a rychle sestavit sami a pak jen platit měsíční předplatné a vše krásně funguje. Tedy pro běžné uživatel a běžné společnosti.

Kdy přichází řada na využití služeb agentury nebo programátora?

Když potřebujete, aby stránka byla naprosto přesně podle vašich představ a je nutné některé funkční prvky nastavit podle individuálních požadavků a ne dle vzoru šablony. Samozřejmě, některé šablony jsou skvělé, ale i tak mají bohužel svá omezení a není možné například měnit zásadním způsobem funkčnost, tedy UX určitého webu. To v šablonách příliš nefunguje a v tomto případě přichází čas na pomoc programátora, který dokáže vše nastavit přesně podle zadání.

Další situací, kdy je rozumné zvolit web na míru je chvíle, kdy nemáte naprosto čas se zabývat tvorbou webu. Jste například ředitel společnosti a máte milion jiných starostí, než se učit s webovým editorem nebo se dokonce učit nějaký programovací jazyk. Pak je více než rozumné se obrátit na zkušeného profesionála, který dokáže vše vyřešit velmi rychle a k dokonalé spokojenosti vás i vašich klientů. Navíc, pokud na základě analýzy uživatelů zjistíte, že potřebujete do svého webu doprogramovat nějakou funkčnost, není problém si vymyslet i opravdu nestandardní efekty a chování stránky vůči svým návštěvníkům, čímž získáváte opravdový náskok oproti svým konkurentům. Lidé tráví online nakupováním a brouzdáním stále větší část života a proto se určitě vyplatí do tohoto odvětví investovat.

Slavomír Dušek