• Domov
  • Bydlení
  • V Praze vznikají nové domy, za luxus si ale majitel připlatí

V Praze vznikají nové domy, za luxus si ale majitel připlatí

Pořídit si nový byt v Praze není tak snadné, ale ani ne nemožné. Developeři ve svých projektech myslí i na rodinné domy, které se tím pádem neustále dostávají do nabídky. Ovšem kdo touží žít v metropoli ve vlastním domě, musí sáhnout hluboko do kapsy. Jaké má potom možnosti?

Obsah

Nové domy jsou součástí luxusních rezidencí

Oblíbené jsou mezi developery rezidenční areály, kdy na rozsáhlých lokalitách vznikají celé komplexy samy pro sebe. Bytové domy jsou doplněné vilami a je naprosto samozřejmé, že jedno i druhé je značeno vysokou kvalitou a luxusem. V rezidenčních areálech jsou často i další služby, včetně kaváren, dětských hřišť, potravin, restaurací a rozsáhlé zeleně.

Jedním z takových projektů je například areál Bydlení Brâník, který ke konci roku 2021 nabídne na 140 nových bytů a 15 řadových domů. Braník je atraktivní pražskou čtvrtí poblíž řeky s výborným dopravních spojením a kulturní i sportovní nabídkou. Na vlastní dům si tu zájemce bude muset našetřit nad dvacet milionů korun.

Kousek dál plánuje další developer vystavět novou samostatnou čtvrť s názvem Sigma Modřany. I tady kromě desítek bytů vyrostou vily a zájemce budou lákat nejen na luxusní zařízení, ale i napojení na les a komerční vybavenost.

Pozornost se upíná mimo Prahu

Česká metropole není pověstná jen vysokou cenou domů, ale i bytů a také nájmů. Mnoho lidí se proto poohlíží po bydlení za Prahou v dojezdové vzdálenosti. Poptávka sice zvedá ceny nemovitostí i tam, ale stále můžeme pořídit celý dům ve Středočeském kraji za cenu bytu v Praze.

Okrajové části nabízejí mnohem víc prostoru pro výstavbu nových domů. Vznikají developerské projekty například ve Velké Chuchli, v Úvalech, Drahelčicích, Říčanech nebo Rudné u Prahy. Východní a západní část Prahy má tu výhodu, že je téměř na krok od centra a pyšní se skvělým dopravním spojením.

Na druhou stranu hustota zalidnění se tu zvedá a vznikají satelitní městečka. Kdo touží po větším venkovském rázu, musí se poohlídnout dál do Středočeského kraje. Developeři využívají volné pozemky například u Nymburku, Poděbrad nebo Berouna.

Postavit si můžeme i vlastní dům

Další možností je vystavět si dům sám na zelené louce. Přímo v srdci Prahy sice volné parcely nejsou a i developeři musejí stavět na brownfieldech, nicméně pozemek si může zájemce pořídit opět v přidružených oblastech.

Rodinný dům podle našeho gusta tak může vzniknout například ve Vysokém Újezdě, Poděbradech, Uhříněvsi nebo Horních Počernicích. U cen pozemků je ale nutné počítat také s několika miliony, závislých na velikosti a atraktivitě lokality.

Zájemcům o nemovitost nahrává stát

V nabídkách realitních kanceláří se občas objeví i starší rodinný dům na prodej. Klasické staré zástavby najdeme na příklad v Podolí, v Krči, Klánovicích, Dejvicích, Střešovicích, Bubenči nebo Břevnově. V top vilových lokalitách ovšem jejich cena vyroste nejvýš a není problém se dostat přes dvacet milionů.

Bez hypotéky se zájemce tak jako tak neobejde. Na druhou stranu krize spojená s covidem-19 změnila mnohá pravidla, která se dotknou i vlastníků nemovitostí. Stát navrhl zrušení daně z nabytí nemovitosti. Centrální banka zase rozvolnila pravidla pro získávání hypoték. Kdo uvažuje o koupi bytu nebo domu má proto skvělou příležitost získat lepší podmínky.

Chtěli byste žít ve vlastním domě v Praze? Nebo jste spokojenější v menším bytě?

Slavomír Dušek