• Domov
  • Bydlení
  • Na kolik vyjde kuchyňská žulová deska? Cena výrobku je ovlivněna mnoha faktory – podívejme se na pár z nich

Na kolik vyjde kuchyňská žulová deska? Cena výrobku je ovlivněna mnoha faktory – podívejme se na pár z nich

V moderních kuchyních zdobí kuchyňské linky i obklady stěn stále častěji žulová deska. Cena takového materiálu se díky pokročilým technologiím těžby a zpracování stává čím dál dostupnější i pro střední třídu. Žulové kuchyně již dávno nejsou jen výsadou bohatých domácností a kvalitní žulu pořídíte i za ceny kolem 5000 korun za čtvereční metr. Není ale žula jako žula a finální částka proto může výrazně kolísat. Přečtěte si, co vše na ni má vliv.

Obsah

Proč právě žulová deska? Cena, kterou zaplatíte, se vám ještě mnohokrát vrátí

Při správné a pravidelné péči vydrží žulová pracovní deska desítky (a dost možná i stovky let). Zatímco kuchyňské linky z plastu a dalších levných materiálů měníte několikrát za život, u žuly nic takového (alespoň ve většině případů) nehrozí. V konečném součtu vás tak může jedna kvalitní linka vyjít levněji než vícero nekvalitních. Při úvahách nad výbavou vaší budoucí kuchyně by žulová varianta neměla chybět! O dalších možnostech pojednává článek pod tímto odkazem.

Na velikosti záleží

V některých domácnostech můžete narazit na kuchyňské desky, které jsou složeny ze dvou i více menších kusů. Toto řešení bývá levnější, ale má své nevýhody. Švy mezi dvěma kusy jsou poměrně dobře viditelné a poněkud tak ubírají na kráse celého provedení. Nehledě na to, že při špatném osazení se mezi nimi může zachytávat špína.

Proto je vhodnější zvolit pokud možno linku z jednoho velkého kusu. Jde o vizuálně i prakticky lepší řešení, ale je dražší. Velké desky se totiž vykrajují z větších kusů. Může tak vzniknout mnoho odřezků – což  v praxi znamená vyšší cenu za čtvereční metr. Jestli si to ale můžete dovolit , neváhejte!

Konečnou částku může ovlivnit i barva

Žula je co do barevných odstínů a struktury velice rozmanitá. Některé barvy jsou relativně vzácné a proto o to více žádanější. U žuly jsou nejrozšířenější a také nejlevnější tmavší odstíny, zatímco za bílé či jinak neobvykle zbarvené zaplatíte vyšší cenu. Svou roli hraje také exotičnost konkrétní žuly. Jestliže je dovážena z druhého konce světa (mezi největší producenty patří zejména Indie a Brazílie), bude cena obvykle o něco vyšší.

Zajímavou roli hrají i originální vady na žule, které z ní paradoxně mohou činit materiál mnohem atraktivnější, nežli je žula obyčejná.

Hodnotí se nejen vzhled

Žádný přírodní materiál není uniformní – a žula už vůbec ne. Její vlastnosti kolísají co do tvrdosti, struktury a složení. Hodně také záleží na čase a způsobu, jakým je těžena. Proto existují variace nejen napříč jednotlivými ložisky, ale i v rámci ložiska samotného.

Pro kuchyně je vyhledávána především tvrdá a co nejméně porézní žula, schopná co nejvíce odolat nárazům, poškrábání, a různých čistidlům a barvivům. Vlastně všemu, co s sebou přináší běžný kuchyňský provoz. Ne každá žula tyto podmínky splňuje na jedničku. Ta, která ano, bude výrazně dražší.

Zvláštní ošetření i neobvyklé prvky rovněž hrají svou roli

Běžná žulová deska potřebuje alespoň jednou do roka naimpregnovat. Existují ovšem speciálně chemicky  ošetřené desky, které vydrží bez údržby po mnoho let. To  se však promítá i do jejich ceny.

Zvláštní kategorií jsou pak desky na míru. Jestliže chcete na své desce neobvykle zbroušené hrany, odtokové kanálky či vybroušené prohlubně, připravte si další tisíce navíc k základní ceně.

Uvažujete nad žulou ve vaší kuchyni i vy, nebo máte jiné plány a nápady? Komentovat můžete níže!

Slavomír Dušek