Hračky pro psy aneb proč kupovat “hračce” hračku

Nepřehání to lidé s péčí o své mazlíčky, když kupují hračky pro psy? To je otázka, která možná vytane na mysli někomu, kdo sám psa nikdy nevlastnil. Ve skutečnosti jsou předměty, se kterými si pes může hrát, velmi důležité, a to jak pro něj, tak pro jeho majitele. Důvodů je hned několik: 

  1. Hračky zahánějí nudu, která je jak známo matkou neřesti. Psi jsou sice mimořádně trpěliví a dovedou na dlouhé hodiny čekat, než si jejich páníček najde čas na nějakou aktivitu, ale když se při čekání mají čím zabavit, je to pro jejich psychické rozpoložení rozhodně lepší.  
  2. Psí packy nejsou tak šikovné jako lidské ruce, proto pes pracuje výhradně tlamou, kde jsou ostré zuby. Žvýkat něco a kousat do toho pro něj ostatně představuje vrcholnou rozkoš. Není lepší, když má svou hračku na kousání, než aby rozkousal boty nebo o stolek opřenou kabelku?
  3. Hračka vytvořená zasvěceným výrobcem je promyšlena tak, aby zvíře nejen bavila, ale podporovala jeho vývoj. Proto je dobré vybírat s rozmyslem, v závislosti na plemeni a individuálních vlastnostech. 

Nepořádek v bytě, šťastné zvíře?

Kdo se rozhodne, že nebude zvíře rozmazlovat a zkusí to bez hraček, riskuje, že mu pes z bytu udělá příslovečnou kůlničku na dříví. Pes je totiž tvor náramně zvídavý a rád objevuje. Ani etologové mu nevidí do hlavy a přesně nevědí, co si myslí, když cupuje výplň (vašeho) oblíbeného polštáře, pokud jste ho nechali bez dozoru. Jisté je, že když nedostane nic na hraní, velice rychle si sám něco najde – a s velkou pravděpodobností ho nebude zajímat, kolik to stálo nebo že je to památka po babičce. A protože je to tvor statečný a pracovitý, nebojí se velkoobjemových překážek a je schopen rozcupovat všechno, co ho zaujalo, a roztahat to po podlaze celého bytu. 

9 nejoblíbenějších hraček pro psy v psích očích

Hračky pro psy lze využít jako prevenci zdravotních problémů nebo pro výcvik v různých oblastech. Žvýkací hračky pomáhají při dentální hygieně, aportovací hračky zajišťují cvičení a další hračky podporují triky nebo psychicky procvičují psa. Na výběr je široká škála, od hůlky, kterou si vezmete s sebou, když jdete na procházku, až po složité věci, jako jsou psí šachy. Žebříčku nejoblíbenějších dominují tyto: 

  • Čichací koberec podporuje základní smyslový instinkt. Pes v něm musí najít pamlsky pomocí čichu.
  • Bavlněný uzel slouží k přetahování a boji. Nenechávejte ho vyhrát, ale po vítězství mu ho můžete půjčit, rád si ho okusuje. 
  • Psí žvýkací míček s příslušnými nopky na těch správných místech podpoří psa v péči o chrup, aniž by tušil, že si čistí zuby.
  • Aportovací míček s provázkovou rukojetí pro psy, jimž je aportování vášní. Díky aerodynamickému tvaru letí obzvlášť daleko a povzbuzuje psa, aby překonával trochu delší vzdálenosti.
  • Aportovací míček do vody, který plave na hladině. Vhodný pro ty, kteří milují vodu.
  • Pískací hračka, která vydává zvuk, ukojí zvědavost každého štěněte.
  • Žvýkací hračka s jídlem uvnitř nabízí vítanou změnu od podávání stále stejného jídla. Hračka je plná pamlsků, které musí pes dovedně nejprve  dostat ven. 
  • Strategická hra založená na vyhledávání skrytých pamlsků. Je to dobrý trénink paměti a vítaná alternativa  každodenních triků, jako je „sedni“ a „lehni“. 
  • Interaktivní plyšová hračka, která podle impulsů ze strany psa reaguje různými zvuky či pohybem. Z něčeho takového je každý lovec u vytržení. 

Když bude sám doma

Vždy byste si měli najít čas na seznámení svého psa s hračkou: ukažte mu, co s ní může dělat a co dovede ona sama. Především takové hračky, které se samy pohybují a reagují na psovy podněty, zvíře dokonale upokojí a stimulují, když se mu nemůže majitel věnovat. 

Hrajete si rádi se psem, nebo by se měl zabavit sám?

Slavomír Dušek