Sídlo firmy a virtuální kancelář

Řada podnikatelů zvolila pro svoje sídlo firmy tzv. virtuální sídlo, nebo virtuální kancelář. Jedná se o podnikatele, kteří nevyužijí denně svoji kancelář a proto je pro ně cenově výhodnější pořídit si virtuální kancelář, kde mají také svoje sídlo firmy.

Právnické i fyzické osoby nemají vždy možnost zřídit si sídlo firmy na adrese své provozovny nebo svého bydliště, pro ně je pak dobrým řešením virtuální sídlo firmy.

Proč je vhodné zřídit si virtuální sídlo firmy

  • měsíční náklady spojené s využíváním virtuálního sídla a kanceláře jsou obvykle nižší než pronájem vlastní kanceláře
  • můžete mít prestižní adresu firmy
  • k dispozici máte profesionální služby spojené s administrativou firmy

Sídlo firmy musí splňovat legislativní podmínky

Ať už podnikáte jako fyzická nebo právnická osoba, musíte splňovat určité podmínky spojené s Vaším sídlem firmy. Profesionální společnosti, které se zabývají službou poskytování virtuálního sídla a kanceláře znají veškeré legislativní povinnosti, které je potřeba plnit, proto řadu záležitostí vyřeší za Vás.

Mezi hlavní povinnosti patří řádné označení Vaší firmy v místě sídla, tedy Vaším názvem, popřípadě jménem a také uvedením identifikačního čísla. Je potřeba mít zajištěné přijímání písemností na dresu sídla firmy a také mít řádné kontaktní místo pro obchodní partnery, ale i pro orgány příslušné státní správy, tedy jednací místnost, zasedací kancelář.

Na co si dát pozor při výběru virtuálního sídla firmy

Je vhodné, aby poskytovatel virtuálního sídla firmy byl vlastníkem nemovitosti, v níž Vám sídlo firmy poskytuje. Dále potřebujete vlastní poštovní schránku s označením názvu Vaší firmy, k dispozici také musíte mít vhodné reprezentativní kanceláře a zasedací místnosti, ideálně plně vybavené k administrativním činnostem.

Kde je možné zřídit si virtuální sídlo firmy

Virtuální sídlo firmy můžete mít ve všech velkých městech České republiky, čímž se také zvyšuje určitá prestiž podnikatelů z menších obcí. Zřídit si virtuální sídlo můžete například v Praze, Brně, Ostravě, Plzni. Někteří poskytovatelé nabízí také sídlo firmy na Slovensku v Bratislavě nebo v zahraničí, například v Londýně či New Yorku a jinde. Zájem o virtuální sídlo je stále velký.

Poskytovatelé mají snahu, aby nemovitost a kancelářské prostory byly na prestižní adrese, vypadaly reprezentativně, s plným vybavením služeb a kancelářským nábytkem. Rádi Vám tak umožní komfortní užívání sídla a kanceláří, také zasedacích místností s veškerým servisem, který potřebujete.

Další služby

Řada poskytovatelů má ve své nabídce také další služby, které můžete potřebovat. Pomůžou Vám například se založením firmy, s právními úkony s tím spojenými, řeší také účetní služby a daňové poradenství nebo podnikatelské a právní poradenství. Pod jednou střechou můžete tak mít plný podnikatelský servis s veškerým zázemím.

Začínáte s podnikáním, potřebujete si zřídit sídlo firmy, využijete kancelář jen občas?

To jsou hlavní důvody, proč firmy používají virtuální sídlo firmy. Například finanční poradci, obchodníci, konzultanti z nejrůznějších oborů, kteří se více pohybují tzv. v terénu a spíše navštěvují své zákazníky, těm všem se vyplatí virtuální kancelář.

Splňují veškeré zákonné povinnosti ve spojení se sídlem firmy, nemají starosti s právním vyřizováním, pomůže jim poskytovatel sídla. Mají postaráno o administrativní zázemí, doručování korespondence, recepce jim poskytne další služby. Když potřebují, mají k dispozici kancelář nebo zasedací místnost pro potřeby obchodních schůzek, jednání valné hromady nebo setkání se s úředníky.

Jak to je s virtuálními sídly, se také můžete dočíst zde.

Pokud tedy řešíte místo svého podnikání, virtuální sídlo firmy může být pomocným řešeným. Za nižší náklady získáte prestižní adresu, nemusíte řešit povolení s umístěním sídla firmy, máte řadu služeb, které Vám pomohou při podnikání a ulehčí spojené legislativní starosti. Vyberte si své sídlo firmy tam, kde Vám to nejvíce vyhovuje.

Slavomír Dušek