• Domov
  • Nezařazené
  • Designové vázy – 3 tipy, jak je využít nejen na živé květiny

Designové vázy – 3 tipy, jak je využít nejen na živé květiny

Designové vázy většina z nás kupuje jen na květiny, ale napadlo Vás někdy, že se dají použít i jinak? Tento článek Vám přináší 3 tipy, jak vázu využít jako dekoraci jinak než jen na květiny. Uvidíte, že pokud tyto rady vyzkoušíte, nebudete litovat a získáte tak úplně nový doplněk do Vaší domácnosti.

Obsah

Designové vázy nejen na květiny

Květiny ve váze jsou klasickou dekorací snad v každé domácnosti, ale ať už použijete některý z našich tipů, nebo vymyslíte něco vlastního, jak použít vázu jinak, vznikne Vám neokoukatelný doplněk.

K vytváření vlastních dekorativních schémat je dobré pořídit si několik druhů dekorací, se kterými pak můžete různě tvořit. Zde jsou příklady některých z nich, které jsme i my použili v našich tipech:

  • svíčky
  • dekorativní talíře a tácy
  • barevné kamínky a písek
  • umělé květiny
  • stuhy a mašle
  • kamínky z mozaiky

Ať už použijete kteroukoli variantu z výše zmíněných, všechny jsou levné a dobře dostupné.

Místo živých květin použijte umělé

Výzdoba z řezaných květin je velmi oblíbenou dekorací, avšak ty umělé zaručují doplněk, který nikdy nevyhodíte a použijete ho opakovaně. Umělé květiny seženete v několika různých variantách od růží a lilií až po proutí, levanduli nebo ručně vyráběné ze dřeva.

Tyto květiny jsou cenově dostupné a při koupi více druhů je můžete střídat podle stylu či aktuálního ročního období. Na jaro a léto se hodí například umělé růže či tulipány nebo pivoňky, jako dekoraci na podzim a zimu použijte umělé proutí.

Naaranžujte vázu na dekorativní tác

Dekorativní tácy a talíře představují velmi vkusný doplněk, který lze sehnat v jakémkoli obchodě s bytovými dekoracemi.

Na tác se skvěle hodí menší váza jakéhokoli tvaru vkusně doplněná například barevně sladěnou svíčku. Nebojte se experimentovat a přidejte na tác i další věci, například keramickou mističku s barevnými kameny či mušlemi, které jste sami nasbírali.

Použijte dekorativní kamínky a písek

Kamínky a písek představují jednoduchou a levnou dekoraci.

Kamínky, většinou skleněné, lze koupit jak čiré, tak i v několika barvách, záleží na Vás, kterou použijete podle toho, jak se Vám do interiéru hodí. Krásný doplněk s nimi vytvoříte tak, že jimi naplníte skleněnou vázu. Můžete je vrstvit v různých barvách například od tmavých odstínů po světlejší až čiré, střídat jen dvě barvy či jinak barevně experimentovat.

Písek lze použít stejně, opět ho lze vrstvit po barvách a vytvořit tak krásný efekt. Pokud máte po ruce obojí, popusťte uzdu své fantazii, co designéři radí, je právě i kombinace materiálů.

Mašle a stuhy ovažte kolem hrdla vázy

Pokud máte doma klasickou jednobarevnou vázu a chcete ji jakkoli ozvláštnit, mašle a stuhy jsou ta správná volba.

Když je váza černá či bílá, zvolte barevnou stužku či mašli, avšak volte tu, kterou již doma na nějakých doplňcích máte, aby se barvy netloukly.

Na skleněné průhledné vázy se skvěle hodí stuhy z juty doplněné o bílou krajku. Ovažte ji kolem hrdla a doplňte o nějakou další dekoraci, například malé dřevné srdíčko, které můžete snadno přidělat tavicí pistolí.

Nalepte mozaikové kamínky

Mozaika a dekorace z ní jsou nevšední a barevné kamínky můžete různě kombinovat. Přilepte je na vázu a vytvořte tak různé ornamenty či tvary, každý takto upravený výrobek rázem získá na originalitě.

Tento článek Vám přinesl 3 tipy, jak lze z jednoduché vázy udělat krásný designový doplněk, který se bude krásně vyjímat ve Vašem interiéru. Všechny výše zmíněné dekorativní předměty jsou dobře dostupné i cenově a vykouzlíte s nimi krásné předměty.

Zaujaly Vás naše tipy? Máte doma též nějakou vázu, kterou jste pomocí jiných dekorací přetvořili podle vlastního stylu? Pokud ano, podělte se s námi o vaše tipy a rady, uvítáme je s otevřenou náručí.

Slavomír Dušek