• Domov
  • Novinky
  • Češi si oblíbili plastické operace, ročně jich absolvují tisíce

Češi si oblíbili plastické operace, ročně jich absolvují tisíce

Kliniky plastické chirurgie zažívají v posledních letech velký boom a mnoho lidí již absolvovalo nějakou tu úpravu svého těla. Zatímco v 90. letech byla u nás plastická operace spíše raritou, dnes se jedná o poměrně běžnou záležitost a součást životního stylu podstupovanou se stejnou lehkostí, jako třeba laserové odstranění chloupků. Jen v České republice provedou lékaři ročně tisíce operací v hodnotě více než dvou miliard korun.

Obsah

Nejčastěji podstupujeme plastické operace prsou, populární je i zmenšení břicha

Mezi nejčastější plastické operace v ČR bezkonkurenčně patří zvětšení prsou, tzv. augmentace – byť se trendy v této oblasti poněkud proměnily. V těsném závěsu je pak zmenšení břicha. Pokud uvažujete o zvětšení prsou, nejprve je nutné absolvovat vstupní konzultaci u plastického chirurga, který zhodnotí, zda je pro vás výkon vhodný. Chirurg vám také navrhne vhodnou velikost implantátů a způsoby jejich uložení. Konkrétní metoda vložení a umístění implantátu závisí na anatomických dispozicích pacienta.

Jak rozpoznat bezpečný prsní implantát?

Výběr prsních implantátů může významně ovlivnit život na mnoho let. Použitím prověřené značky implantátů tak můžete zamezit zklamání z estetického výsledku. Podstatným indikátorem kvality implantátů jsou certifikáty. Americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je v tomto ohledu považován za nejpřísnější a nejvíce renomovaný kontrolní orgán, který před udělením certifikátu vyžaduje dlouhodobé klinické studie a rozsáhlá testování používaných materiálů.

Zmenšení bříška po porodu

Po porodu nebo výrazném zhubnutí dochází k povolení břišní stěny. S tímto jevem bývá většina žen nespokojená a vzniklou situaci tak často řeší plastikou. Operace povolené stěny břišní (tzv. abdominoplastika, více o této operaci zde) je chirurgický zákrok, který vede ke zploštění břicha odstraněním přebytečné kůže, tuku a zpevnění svalů břišní stěny. K operaci je ale možné přistoupit nejdříve rok od porodu, jelikož do té doby dochází na břiše k postupnému navracení svalů, vaziva i kůže do původního stavu.

V Praze je již vice než 50 klinik. Pro jakou se ale rozhodnout?

Jen v Praze naleznete více než 50 klinik plastické chirurgie, kde je možné podstoupit nejrůznější druhy zákroků. Kliniky obvykle nabízejí klientům komplexní péči od drobných neinvazivních úprav až po složitější procedury.

Zásadní je sehraný tým

Pracovišť plastické chirurgie již dnes není málo, a špičkové technické vybavení v nich také není výjimkou. Naopak nejtěžší je sestavení kvalitního, stabilního a sehraného operačního týmu.

Zájemce o plastiku by tedy měl vyhledat pracoviště s delší dobou existence a se stálými zaměstnanci. Důležitý je i kvalitní medicínský základ u všech pracovníků a provádění zákroků za použití osvědčených materiálů. Dostatečný počet provedených operací svědčí o kvalitách vybraného odborníka. Vizitkou dobré kliniky jsou také doporučení a zkušenosti pacientů.

Zákrok třeba na splátky

Největší zájem o plastické operace mají ženy ve věku mezi 31 – 50 let. Ženy tvoří více než 80% z celkové klientely, ale v posledních letech se zvedá zájem o operace také u mužů. Zvýšený zájem o plastiku má ale kořeny i v cenové dostupnosti. Lidé již nemají problém si na plastiku ušetřit a v dnešní době nejsou výjimkou ani operace na splátky. Tyto zákroky jsou financovány formou úvěrů a na některých klinikách je možné je domluvit přímo na recepci.

Plastika ňader či bříška již není žádné tabu a v ČR si můžete vybírat z celé řady kvalitních klinik. Nezapomeňte, že plastika rozhodně nemusí být marnivostí, ale naopak může dodat sebevědomí a výrazně zlepšit kvalitu vašeho života. Máte přímé zkušenosti s plastickou operací? Podělte se o ně s námi!

Slavomír Dušek