• Domov
  • Turismus
  • Turecká Alanya: výlety nejen za antickými památkami. Side

Turecká Alanya: výlety nejen za antickými památkami. Side

Alanya. Výlet do Apollónova chrámu v Side bude představovat balzám na duši

Apollón byl v římské mytologii zařazen mezi velmi významné bohy, neboť vládl nad světlem i morem, básnictvím i proroctvím. A jak básně, tak proroctví byly ve starověkém Římě brány velmi vážně. Není proto divu, že Apollónovy chrámy byly vrcholnou ukázkou architektury a nad sochami dodnes vzdychají návštěvníci světových muzeí.

Kult tohoto boha nebyl výhradně římskou záležitostí, nárok si na něj dělají i Etruskové a jak vidno, srozšířil se i na území dnešního Turecka. Pokud pozůstatky jednoho z Apollónovi zasvěcených chrámů chcete spatřit na vlastní oči, vyjeďte z Alanye na výlet do Side. Božskou důležitostí mu konkurovala jen Athéna, bohyně moudrosti a dcera hromovládce Dia – nejvyššího z bohů.

Na skok v Side.

Moderní letovisko i ruiny dávného, starověkého města – to vše je Side. „Skoro jako kinder vajíčko, prostě dva v jednom,“ poznamenala jedna návštěvnice, která si město užila během jednodenního výletu. A slovo užila je skutečně na místě, protože se jedná o skutečně klasickou starověkou lokalitu, město jehož kořeny tkví hluboko v antice. A ta, jak je obecně známo, byla proslulá touhou po vzdělanosti a vyváženém způsobu života. Side se nachází v provincii Antalya na jihu Turecka a je nejen dostupné, ale i na turisty připravené. Ostatně, pokud jste někdy slyšeli o turecké riviéře, tak jde právě o oblast v níž se nachází i Side.

Město, jež podle zachovalých pramenů mělo být založeno už v 7. století př. n. l. Bylo díky své poloze na poloostrovu a zejména díky přístavu důležitým centrem obchodu z něhož během času stále více bohatlo.

Nedaleko se nacházejí i krásné vodopády na řece Manavgat. Zdejší archeologické vykopávky vám trochu více zaostří obraz, který máme o antice a starověkém Římu. Chcete velký klasický římský amfiteátr? Máte ho mít! A dokonce je svou stavbou velmi unikátní, protože v naprosté většině se ve Středomoří v antice stavěla divadla tak, že se zahloubila do svahu.

Ale tady je naopak vyhnáno stavebně do výšky. Schválně si to během návštěvy zkontrolujte. Zachtělo se vám romantických procházek podél pobřeží? Není problém! Své kouzlo mají i malí roztomilí gekoni s přilnavými prsty, kteří pobíhají po historických zdech a turistu občas překvapí tím, že se bez problémů udrží nejen na kolmých stěnách, ale i na stropě.

Apollónův chrám

Zdejší chrám zasvěcený božskému mladíkovi je prý ideální pro milenecké dvojice. Legenda praví, že právě tady se Antonius setkal s Kleopatrou. Apollónův chrám zdobilo původně šest sloupů na kratší straně a jedenáct sloupů na delší straně.

Bohužel většina z nich nevydržela a tak se zachovalo pouhopouhých pět z nich. Ale i ty ukazují, jak velký a hlavně důstojný tento svatostánek byl.

Dokonce jej literatura označuje za jeden z nejslavnějších chrámů v celé Anatolii. Zachovalou řadu sloupu najdete i v bývalé starověké městské kolonii, ale tam poněkud chybí jednak sakrální přesah místa a navíc chrám je v bezprostřední blízkosti moře, což má na vnímání genia loci nepopiratelný vliv.

Fotografická rada nakonec, pokud to jde, vyčkejte u chrámu na západ Slunce. Pás rudě zbarveného moře a mohutné sloupy vytvářejí vskutku úchvatnou scenérii. Romantika má mnoho podob a tohle je jedna z nich.

Ne náhodou narazíte na snímky u prodavačů pohlednic. Jenže když víte kde (u Apollónova chrámu) a kdy (při stmívání), tak proč si fotky kupovat, když si můžete udělat vlastní. A kdo ví, třeba vám bude snímek z úžasného výletu zdobit ještě po několik let plochu vašeho počítače či jako tapeta úvodní obrázek v telefonu.

A připomínat, že návštěvu Side jste si během výletu z Alanye skutečně užili.

Slavomír Dušek