Zdravotní matrace

Vaše záda i míra podrážděnosti se hlásí o slovo a to vždy o něco hlasitěji, než tomu bylo předchozí ráno. S tichou přísahou, že tentokrát budete investovat jak více peněz, tak pozornosti při výběru nové matrace, začnete hledat.

S tichou přísahou, že tentokrát budete investovat jak více peněz, tak pozornosti při výběru nové matrace, začnete hledat.

Matrace tvrdá, paměťová, zdravá. A také zdravotní matrace. U posledního slova se možná zarazíte, protože je těžké nepodezírat prodejce z toho, že vydávají právě tu svoji matraci za zdravotní. Jak se liší zdravotní či ortopedická matrace od té běžné?

A je vhodná také pro astmatiky? Nenechte si zamotat hlavu přísliby patentů na zdravý a výživný spánek. Jak se orientovat ve světě matrací zdraví prospěšných a jaké náležitosti by měla zdravotní matrace nést? Potřebujete ji vůbec? A pokud ano, tak jakou? Pro začátek by vám některé z odpovědí mohl poskytnout produktový srovnávač www.jakco.cz

Zdravotní matrace: investujte s rozmyslem

Zdravotní matrace se cenově pohybují o něco výše, než ty, které naleznete v běžném eshopu.Proč? Aby mohla být matrace označována za zdravotní či ortopedickou, musí splňovat náležitosti týkající se tvaru, materiálu, tvrdosti a dalších bodů. Proto je matrace následně testována a certifikát jí může být udělen ortopedickou klinikou, fakultní nemocnicí či přímo Ministerstvem zdravotnictví.

Zdravotní matrace jsou doporučovány jak pacientům na lůžko trvale připoutaným, tak těm, jejichž tělo trpí chronickými bolestmi, nedostatečným prokrvením a dalšími podobnými neduhy těla. Cena zdravotních matrací s certifikátem pak většinou začíná kolem 10 000 Kč.

To je trochu jiná startovní suma než u matrací běžných. Matraci zdravotní si můžete splést s matrací zdravodně nezávadnou, jejíž výrobce se vyhýbá používání prvků obsahujících těžké kovy či produkujících jiné škodlivé látky. Při nákupu matrace se proto sami sebe ptejte, zda o certifikát za každou cenu stojíte. S rozmyslem vybraná matrace vám může posloužit stejně dobře, aniž by prošla fakultním testováním a byla certifikována.

Vlastnosti a materiál

Pokud stojíte o zdravotní / ortopedickou matraci a netušíte, jak se liší od těch běžných a jak vyzkoušet, zda je vhodná právě pro vás, projděte si těchto pár stručných rad a tipů:

  • rovnoměrně rozkládá tlak těla po matraci tak, aby byla páteř ve správné poloze a byl umožněn volný krevní oběh. Pozorujte, jaký odpor matrace klade vůči vašemu tělu, kde se přizpůsobuje.
  • materiál bývají nejčastěji latex, taštičkové pružiny, paměťová pěna, přírodní kaučuk a jejich kombinace.
  • výška matrace by ideálně neměla klesnout pod 16cm, což vám zaručí její delší životnost i funkci jádra, které bývá důmyslnou kombinací metod výroby a použitých materiálů daným výrobcem
  • anatomické zóny jsou další vlastností ortopedických matrací – rozdílná tuhost a struktura souvisí s rozdílnými potřebami jednotlivých částí těla. Matrace rozdílně podporuje svaly od hlavě a šíje, až po často bolavá bedra a pánev.
  • při zkoušení vhodné matrace si dejte pozor na to, zda máte rovnou páteř a oblast beder a pánve se příliš nepropadá

Jak jsou na tom alergici?

Hypoalergenní materiály pro jedince s dýchacími obtížemi  naštěstí jsou často stejné, jako materiály používané při výrobě ortopedických matrací. Proti roztočům a plísním se můžete bránit také vhodnou péčí o matraci a samotný prostor, ve kterém alergik spává. Jaké jsou materiály, vlastnosti a další vychytávky ze světa matrací pro alergiky?

  • vzdušnost a antibakteriální vlastnosti matrace zaručí studená či paměťová pěna, latex a další, zejména však přírodní materiály, jako jsou kokosová vlákna, agáve i 100% bavlna.
  • při potížích s alergií i se zády se nebojte zvolit kombinaci studené, paměťové i polyuretanové pěny, kdy můžete naleznout stejné anatomické dělení, jako u ortopedických matrací. Odvod vlhkosti a omezení rizika existence roztočů vám zajistí rozdílné vrstvy a drobné otvory.
  • dvojí jistotu můžete získat kombinací matrace a hypoalergenního potahu z nanotkaniny, kterou můžete prát častěji, než ochranný obal matrace. Tato hustá, však prodyšná tkanina nedává roztočům a prachu žádnou šanci ke shromáždění se v matraci.

Pokud si stále lámete hlavu s investicí vyšší, než jste čekali a netrpíte přímo urgentními bolestmi těla, nebojte se vybírat z matrací bez certifikátu. Soustřeďte se na výše zmíněné materiály a vlastnosti, lehněte si klidně na všech 30, byť prodejce již významně poťukává na hodinky a nestyďte se ptát, proč přesně je jedna výrazně dražší, než druhá. Možná se z vás časem nechtěně stane odborník na zdravotní matrace, ale vaše záda i plíce vám za dny strávené porovnáváním matrací poděkují.

Slavomír Dušek