• Domov
  • Auto / Moto
  • Něco pro milovníky velkých kol. Kam se vypravit na výstavy a akce spojené s nákladní dopravou?

Něco pro milovníky velkých kol. Kam se vypravit na výstavy a akce spojené s nákladní dopravou?

Jsou náklaďáky a kamiony vaše gusto? Pokud ano, dost možná jste o některé z akcí, které v tomto článku představíme, slyšeli. I tak se snad ale na následujících řádcích dozvíte něco nového. A jestliže jste se naopak ve světě nákladní techniky ocitli poprvé, není lepší způsob, jak se s ním seznámit, než na některém z následujících míst…

Obsah

Truckfest Peterborough & Edinburgh

Jednoznačně největší evropský festival svého druhu s dnes již téměř čtyřicetiletou tradicí (pořádá se již od roku 1983). Jak název napovídá, tento festival se dělí na dvě části – jedna se pořádá v anglickém Peterborough v květnu a druhá ve skotském Edinburghu v srpnu. V rámci festivalu se dále pořádají i menší akce na více místech Británie.

Truckfest je jednak příležitostí pro sebeprezentaci těch největších výrobců, jako je Volvo, MAN, Scania a další, ale také jednotlivých řidičů se svými vypiplanými kamiony. Ti se mohou přihlásit do nejrůznějších soutěží a vyhrát ceny v mnoha kategoriích (nejupravenější kamion jednotlivce, nejupravenější kamion společnosti, nejupravenější flotila, nejkrásnější nátěr a mnoho dalších).

Jestliže máte vlastní kamion, ani vám nic nebrání se přihlásit. Pokud takové vozidlo nemáte, můžete si pořídit vlastní nové i zánovní tahače či nákladní auta na Truck1 Česko.

V rámci festivalu se dále pořádá například noční spanilá jízda rozsvícených kamionů, ale třeba i freestyle motokrosová show a řádění monster trucků.

Festival trvá obvykle 2-3 dny, o datech konání a dalších podrobnostech si můžete udělat přehled na oficiálních stránkách festivalu.

IAA Commercial Vehicles

Jeden z předních evropských, ba světových veletrhů věnovaných mobilitě a logistice se koná každé dva roky v německém Hannoveru. Veletrh je zaměřen na budoucnost mobility i ekologickou perspektivu a tudíž se v něm najdou nejen milovníci nákladní a kamionové dopravy, ale i lidé zajímající se o témata, jakými jsou chytrá města, zelená energie, elektromobilita, veřejná doprava a další. Reportáž z jednoho z uplynulých ročníků si můžete přečíst zde.

Na veletrhu se každoročně představuje více než 2000 vystavujících z desítek zemí světa, od průmyslových lídrů až po střední a drobné firmy. Výstavní plocha areálu veletrhu se blíží 300 000 metrům čtverečním.

The City Trucks Festival

Máte rádi kamiony? A hudbu? V tom případě se vám bude líbit festival kombinující obojí – City Truck Festival La Pommeraye, konající se, jak již jméno naznačuje, poblíž městečka La Pommeraye v západní Francii. Ačkoliv podstatná část návštěvníků se skládá z nadšenců pro kamiony, na své si přijdou i ti, pro které je hlavním tahákem právě hudební složka. Na festivalu se mihla jména jako Charlie Winston, Che Sudaka, ZAZ a mnoho dalších. Rozhodně stojí za to udělat si sem výlet!

Máte to do zahraničí daleko? Zkuste veletrh v Brně

I v českých podmínkách si milovníci kamionů mohou přijít na své. Ačkoliv je rozsahem skromnější nežli jeho zahraniční ekvivalenty, i tak toho má veletrh Transport a logistika pořád dost co nabídnout. Tím spíše, že se koná zároveň s Mezinárodním strojírenským veletrhem. Obě akce se tak vzájemně výtečně doplňují.

Veletrh se koná na brněnském Výstavišti každé dva roky (kvůli komplikacím způsobeným pandemií byl ročník 2020 zrušen a přesunut). Najdete na něm více než dvě stovky vystavujících včetně několika desítek zahraničních. Ročně navštíví Transport a logistiku přes 16 000 návštěvníků a zároveň probíhající Mezinárodní strojírenský veletrh zhruba 80 000 návštěvníků. Obojí rozhodně za návštěvu stojí.

Znáte ještě nějaké další festivaly, výstavy, veletrhy či akce, kde srdce kamioňáka zaplesá? Nezapomeňte je zmínit v komentářích níže – těšíme se na vaši odezvu!

Slavomír Dušek