• Domov
  • Nezařazené
  • Šumivá vína dodají lesk jakékoliv oslavě! Podle čeho je vybírat a z jakých skleniček pít

Šumivá vína dodají lesk jakékoliv oslavě! Podle čeho je vybírat a z jakých skleniček pít

Důležitým nápojem na významných událostech všeho druhu jsou nejen bílá a červená vína, ale i šumivá vína, která plní především funkci přípitku. Pokud plánujete svatbu, oslavu narozenin a jiného jubilea, nebo další podobnou událost, pak byste měli být seznámeni nejen s tím, jak toto ušlechtilé pití servírovat. Zajímejte se i o něj samotné.  Následující článek vám tento druh vína komplexně představí. Dozvíte se, jak se dělí jednotlivé typy sektů a co je jejich hlavními znaky. Chcete-li, aby bylo na vaší oslavě vše perfektní, pak věnujte pozornost tomuto textu.

Obsah

Šumivá vína – charakteristika a výroba

Typickým znakem šumivého vína je tvorba množství malých vzduchových bublinek. Po nalití do sklenky začne víno takzvaně řetízkovat. Délka a hustota těchto řetízků závisí na zvoleném tvaru a velikosti sklenice a také na její čistotě.

Šumivá vína se vyrábí třemi základními metodami:

  1. Méthoda Champenoise – klasická metoda pojmenovaná podle franouzského regionu Champagne při níž všechny procesy probíhají v jedné láhvi
  2. Metoda Charmat – kvašení v tanku. Jde o nejlevnější a nejrychlejší metodu pro výrobu šumivých vín
  3. Metoda transferová – probíhá v lahvích stejně jako u klasické metody

Hlavní rozdíl mezi šumivým vínem a šampaňským

Někteří lidé stále zaměňují pojmy šumivé víno a šampaňské. Na první dojem se totiž může zdát, že se jedná typově o jeden a tentýž nápoj. Abyste se vyhnuli nechtěnému faux pas, měli byste vědět, že pravé šampaňské pochází výhradně z regionu Champagne ve Francii. Pakliže podáváte nápoj, který se výrobním procesem a chutí výrazně neliší od šampaňského, ale nebyl vyprodukován v této oblasti, nemůže nést stejný název. Situace se dá přirovnat například k oblíbenému vínu z Pálavy. Jako Pálava je označeno také výhradně víno z této oblasti, ostatní vína stejného  typu, která pochází z jiného regionu, nemohou tento název používat.

7 typů šumivých vín podle množství zbytkového cukru

Všechna vína se dělí na několik druhů podle množství cukru, který obsahují. Ani ta šumivá nejsou výjimkou. Mezi vynikající suchá vína patří třeba Metodo Classico Terzavia z italského Marco de Bartoli, naopak fanoušci sladkých vín si pochutnají například na Prosecco Frizzante od vinařství Montelvini. Obsah cukru má zásadní vliv na výslednou chuť nápoje a mimo jiné definuje typ šumivých vín:

  • Brut Nature – do 3 g/l
  • Extra Brut – 0 až 6 g/l
  • Brut – 6 až 12 g/l
  • Extra dry 12 až 17 g/l
  • Dry – 17 až 32 g/l
  • Demi-sec – 32 až 50 g/l
  • Doux – nad 50 g/l

Jak šumivá vína správně servírovat

Abyste dodrželi zásady správného servírování, je v prvé řadě potřeba zaměřit se na použité sklenice. Výběr vhodného skla ovlivňuje celkový dojem přípitku. Šumivé víno se nejčastěji podává v třech typech sklenic:

  1. tzv. Flétna – vysoká úzká sklenice, ve které dobře vyniknou bublinky a udrží vůni vína. Využívá se především v případě hodně vychlazených nápojů
  1. Miska na šumivá vína – v 19. století se sekt podával mimo jiné jako druh dezertu. Z toho důvodu se začal nalévat do speciálních misek, které se občas využívají dodnes. Kvůli širokému otevřenému hrdlu však dochází k rychlému vyprchání bublin i vůně, proto se tento druh skla doporučuje spíše pro velmi aromatická a sladká vína.
  1. Tulipánový tvar – ideální sklenička, která rozvine vůni sektu díky postupně se zužujícímu tvaru. proto se v ní dobře udrží také bublinky a navíc působí velice elegantně.

A jste na konci článku. Právě jste zjistili všechny důležité informace o šumivých vínech, které jsou potřeba znát, abyste si při organizaci slavnosti neudělali ostudu. Dočetli jste se, jakými způsoby se šumivá vína vyrábí a co je jejich charakteristickými znaky. Víte, proč každé šumivé víno nemůžete nazývat šampaňským. A v neposlední řadě jste se dozvěděli, v jakém skle sekt podávat. 

A čím na oslavách připíjíte vy? Jste fanoušky šumivých vín, nebo upřednostňujete něco ostřejšího? V každém případě budeme rádi, když nám napíšete váš tip na dobrý přípitek do komentářů.

Slavomír Dušek