• Domov
  • Crypto
  • Jak nakupovat bitcoiny v roce 2019 a jaká možnost je nejvýhodnější?

Jak nakupovat bitcoiny v roce 2019 a jaká možnost je nejvýhodnější?

Zatímco několik let zpátky byl nákup bitcoinů poměrně komplikovaný, v dnešní době je možností, jak nakupovat bitcoiny, hned několik. Ať už se rozhodnete pro nákup přes jednu z mnoha licencovaných směnáren, automatů, nebo od jednoho z koncových uživatelů, následující článek vám napoví, jaké má každá možnosti pro a proti a na co si dát při nákupu pozor.

Obsah

Jak nakupovat bitcoiny pomocí směnárny

Tak, jako je dnes možné vyměnit koruny za dolary, je možné směnit koruny za virtuální měnu. Navíc je to vůbec nejbezpečnější a často i finančně nejvýhodnější způsob, jakým způsobem se k virtuální měně dostat.

Zatímco v raných dobách existovala směnárna pouze jedna – Mt. Gox, dnes jich ne několik desítek. Ne všechny ale umožňují nákup za fiat měnu, ale slouží pouze pro obchodování virtuálních měn mezi sebou. Při nákupu se vyplatí příliš neexperimentovat a držet se osvědčených, licencovaných směnáren. Těmi jsou například Coinbase nebo BitStamp. Obě z nich přijímají SEPA platby, Coinbase umožňuje i nákup kreditní a debetní kartou. Coinbase je uživatelsky příjemnější směnárna se sídlem v USA, zatímco BitStamp je směnárna sídlící v Anglii. Obě jsou léty ověřené a bezpečné, bohužel ale ani jedna z nich nenabízí českou lokalizaci.

3 kroky pro nákup bitcoinu pomocí směnáren

1. Zaregistrujete se na jedné ze směnáren (registrace je zdarma)

2. Verifikujete účet (obvykle musíte poskytnout sken vaší občanky, pasu, selfie pomocí webkamery apod.)

3. Nakoupíte buď pomocí kreditní/debetní karty, nebo bankovního příkazu (zpravidla SEPA platby). Pozorně si přitom přečtěte, zda směnárna účtuje nějaký poplatek za nákup kartou – je to poměrně běžná praxe – proto bývá nejvýhodnější zaslat si peníze bankovním příkazem a nákup přes kartu doporučujeme pouze v tom případě, že potřebujete nakoupit okamžitě. SEPA platby bývají obvykle bez poplatku (nějaký si ale může účtovat vaše banka).

V případě, že se rozhodnete nakoupit bankovním příkazem, směnárna vám peníze přičte na váš účet poté, co je obdrží (zpravidla do několika dní). Následně je můžete proměnit za kryptoměnu, nebo je nechat na svém účtu a počkat si na vhodný moment k nákupu.

Tři druhy nákupních příkazů

· Instant order – zvolíte si částku (např. 10 000 Kč), a okamžitě nakoupíte za jeho momentální tržní cenu.

· Market order – zvolíte si, kolik jich chcete nakoupit (např. 0,25 BTC), a okamžitě nakoupíte za momentální tržní cenu.

· Limit order – určíte, jakou cenu jste ochotni zaplatit (ta bude samozřejmě nižší, než je aktuální cena) a kolik ho chcete nakoupit. Za předpokladu, že na tuto hodnotu klesne, nákup se automaticky provede.

Pokud chcete lingu porozumět lépe, nahlédněte do slovníku finančních pojmů.

Nákup pomocí automatu

Automaty jsou pohodlnou cestou, jak nakoupit, jejich kurzy bývají ale zpravidla horší než ty, které nabízí směnárny. Do výše 25000 Kč není potřeba žádné ověření, u částek vyšších je třeba verifikace – tak, jako je tomu i u běžných směnáren.

Poté, co do bitcoinmatu vložíte peníze a potvrdíte nákup, automat vám vytiskne nebo zašle emailem potřebné údaje. Dále si stáhnete mobilní peněženku, ze které budete mít potom k vašemu virtuálnímu bohatství přístup.

Nákup od konkrétní osoby

Další možností je nakoupit od soukromých prodejců. Finský startup Localbitcoins funguje jako inzertní prostor, kde najdete stovky prodejců. Ti uvedou, za jakou cenu a kolik jsou ochotni prodat, a vy pomocí bankovního příkazu nakoupíte.

Co dělat poté, co jsem nakoupil?

Pokud ho chcete držet na účelem investice, je na místě ho uložit do softwarové nebo hardwarové peněženky. Každá nabízí určité pro a proti a je dobře se o nich informovat. Softwarové peněženky jsou zpravidla zdarma, zatímco hardwarové peněženky si můžete porovnat třeba na Heurece.

V případě, že za něj chcete nakupovat v obchodech, budete potřebovat mobilní peněženku. Ty dokáží skenovat QR kódy, které vám umožní pohodlně zaplatit třeba v kavárně. Najdete je v iOS Store nebo Android Play Store v závislosti na tom, jakým operační systémem Váš mobilní telefon disponuje.

Snad vám článek napověděl, jak se stát vlastníkem nejznámější kryptoměny. Jak vidíte, postup není nijak komplikovaný a příliš se neliší od nákupu např. akcií, je ale důležité klást důraz na zabezpečení pomocí peněženky.

Máte se směnárnami nějaké zkušenosti? Jaká je podle vás nejlepší? Nebo radši volíte pohodlný nákup v bitcoinovém automatu? Řekněte nám o tom v diskuzi!

Slavomír Dušek